Hopp til innhold

Tiltalt for nyttårsvoldtektene

 En 28 år gammel mann er tiltalt for tre voldtektssaker i Oslo. Et av tilfellene er så grovt at mannen er tiltalt for drapsforsøk.

Fantomtegning av den etterlyste mannen
Foto: Politiet

Natt til nyttårsaften skal 28-åringen  ha stått bak et voldtektsforsøk og en overfallsvoldtekt. En måned tidligere skal han ha stått bak ytterligere ett voldtektsforsøk.

Da politiet pågrep mannen i slutten av januar, sa de at de trodde pågripelsen kunne være et gjennombrudd i flere uoppklarte voldtektssaker.

Mandag neste uke må mannen møte i Oslo tingrett.

DNA knytter 28-åringen til voldtektene

Det ble raskt klart at DNA funnet i sæd hos kvinnen som ble voldtatt i Motzfeldts gate og DNA-rester på halsen til kvinnen som ble forsøkt voldtatt og drept i Schweigaards gate, stammet fra samme person. I sommer ble det klart at også DNA-sporene fra voldtekten i november stemmer med den pågrepne 28-åringens DNA.

Ifølge politiadvokat Sjak R. Haaheim i Oslo politidistrikt ville saken trolig blitt henlagt om ikke politiet hadde sikret seg DNA.

- Det som er litt spesielt er at det er DNA som knytter ham til samtlige av de tre kvinnene som er ofre i disse sakene. Uten DNA ville vi nok neppe vært i stand til å løse denne saken. Da ville den sannsynligvis blitt henlagt som ukjent gjerningsmann, sa Haaheim til NRK Østlandssendingen i juni.   Da var mannen siktet for forholdene.

 

Fantomtegning av den etterlyste mannen
Foto: Politiet

Nekter straffskyld

I tillegg til DNA-bevis skal kvinnene ha stilt opp i en fotokonfrontasjon.

- Det er tekniske bevis og fornærmedes forklaringer som har knyttet de tre sakene til hverandre, sier statsadvokat Bjørn Kristensen til Aftenposten.no.

Voldtektssakene har flere likhetstrekk. De skjedde rundt klokken fire på natten, alle ofrene er kvinner i 20-årene på vei hjem fra byen, og alle er utsatt for grov vold. Det skal dessuten ha blitt tatt kvelertak på alle tre.

Den siktede har siden han ble varetektsfengslet i januar hevdet han er uskyldig.

 To overfall med én times mellomrom

 Den første voldtektsforsøket mannen er tiltalt for skjedde 26. november i fjor i St. Olavs gate. 28-åringen skal ha tatt kvelertak på kvinnen (28), lagt henne i bakken, dratt ned buksene hennes mens hun skrek og gjorde motstand.

Natt til nyttårsaften ble to kvinner overfalt på Grønland. Den første ble forsøkt voldtatt, men klarte å komme seg unna. Dette skjedde rundt klokken 03.35 i Schweigaards gate. Mannen skal ha truet med å drepe kvinnen. I følge tiltalen skal han ha sagt "Drepe eller sex". Påtalemyndigheten tror kvinnen var nær ved å bli drept, men at hun ble reddet av vitner.

Da gjerningsmannen fant et nytt offer, klarte han å fullbyrde voldtekten. Dette skjedde bare en time senere, rundt klokken 04.40. Han skal da ha overfalt en kvinne (nå 23).

Det er satt av fem dager til saken.