Hopp til innhold

Ti måneders isolasjon endelig over

33 år gamle Erling har ikke vært ute av sin bolig på nesten ett år på grunn av omsorgstilbudet han har fått av Oslo kommune. Nå har Fylkesmannen konkludert med at de ikke har gitt mannen forsvarlig hjelp.

Erling

Erling vil ha god plass rundt seg, og NRKs journalist må holde god avstand når hun besøker han.

Foto: Marianne Holden / NRK

–Jeg er veldig glad for at dette omsider ser ut til å ha løst seg. Etter fylkesmannens konklusjon vil bydelen gå tilbake til den gamle ordningen, sier Erling til NRK.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har gitt 33 år gamle Erling medhold, i at han ikke har mottatt forsvarlig helse- og omsorgstjenester fra Nordre Aker, etter at bydelen i september i fjor valgt å endre på omsorgstilbudet til 33-åringen.

Han har en tvangslidelse som gjør at han er redd for skitt og trenger derfor mye hjelp i hverdagen. Å vaske hendene er en møysommelig prosess, kommer han borti noe, må han starte på nytt.

– Mye stress

Erling, som ikke vil bruke hele navnet sitt, bor i en omsorgsbolig tilpasset hjerneskadede som bruker rullestol. Det er fordi brede døråpninger og andre tilpasninger for handikappede er viktig for ham.

I over tre år har han fått hjelp av personalet til omsorgsboligen til praktisk bistand som å tømme søppel og handle. For ti måneder siden ønsket bydelen å forandre tilbudet, slik at han skulle få hjelp fra personalet i naboblokka med faglig kompetanse i psykiatri.

Fastlegen og psykologen som behandlet ham mente derimot at omsorgstilbudet han fikk fungerte optimalt.

For Erling ble det svært vanskelig at de som jobbet i huset han bor i, ikke kunne hjelpe ham i det daglige.

– Det har vært så mye stress og belastninger for meg at det også er vanskelig å fungere selv med de tingene som jeg tidligere kunne gjøre selv.

– Hva betyr fylkesmannens konklusjon for deg?

– Det betyr at jeg endelig får praktisk hjelp i hverdagen som fungerer. Jeg kan nå fokusere på å gå i behandling og drive egentrening.

I dialog med bydelen

Til tross for støtte både av fastlegen, psykologen, pasientombudet i Akershus og mental helses ungdomsorganisasjon er det først etter at Fylkesmannen ga ham fullt medhold, at bydelen vil gi Erling tilbake det opprinnelige omsorgstilbudet.

– VI tar selvfølgelig fylkesmannens konklusjon til etterretning. Det betyr at han bli boende i boligen sin og får bistand fra den boligen han bor i, det sier direktør Øyvind Henriksen, i Nordre Aker bydel.

– Fagpersoner har kritisert måten 33-åringen har blitt behandlet på. Hva tenker du om kritikken bydelen har fått?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Men vi har etablert en dialog med beboeren nå, og har en god tone med tanke på det tilbudet vi skal få på plass i løpet av sommeren.

Ønsker et normalt liv

For 33- åringen har de siste månedene vært en strevsom prosess. I helgen var han for første gang ute på ti måneder.

– Det har vært frustrerende. Jeg føler at jeg har opparbeidet meg 15 studiepoeng i forvaltningsrett de siste ti månedene.

– Hva er planen videre nå?

– Planen er å starte opp der jeg sluttet for ti måneder siden med en behandling som fungerte og ga resultater. Jeg ønsker også etterhvert å komme i gang igjen med studier, jobb, kjæreste, huslån og hele den pakka. Kort sagt et normalt liv, sier 33-åringen.