Hopp til innhold

Frykter første rabiestilfelle i Norge på 200 år

Helsevesenet frykter at et dødsfall på Ullevål sykehus kan ha vært forårsaket av rabies.

Ullevål sykehus

I en prøve som ble tatt av den avdøde kvinnen ble det funnet antistoffer for rabies.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Karin Rønning

Karin Rønning.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Det er en kvinne som døde for noen uker siden av hjernebetennelse. Etter at hun døde har sykehuset gjort en rekke undersøkelser for å finne årsaken til hjernebetennelsen, sier lege og avdelingsdirektør Karin Rønning i Folkehelseinstituttet til NRK.

Ullevål sykehus opplyser at det ikke er fare for smitte.

– Det er på verdensbasis manglende dokumentasjon på smitte fra menneske til menneske. Det er heller på ingen måte sikkert at det er rabies.

Hvis det viser seg at kvinnen som døde var rabiessmittet, er dette det første kjente tilfellet i Norge siden 1815.

– Dette er en svak mistanke, og det er mulig at det er andre ting som forårsaket dødsfallet. Men siden rabies er en svært alvorlig sykdom, tar vi ingen sjanser, sier Rønning til NTB.

Kvinnen er mellom 30 og 40 år, kommer opprinnelig fra Asia, men har bodd lenge i Norge. I en prøve som ble tatt for en måned siden, ble det funnet antistoffer for rabies. Det kan tyde på at kvinnen var smittet.

Ifølge Folkehelseinstituttet oppholdt kvinnen seg på ferie i Asia i fjor sommer, der hun kan ha blitt smittet. I noen få tilfeller kan tiden fra smitte til symptom på sykdom være opp til ett år.

Pårørende vaksineres

Rabies er alltid dødelig hvis man har utviklet symptomer. Nye prøveresultater neste uke vil gi legene sikrere svar på om kvinnen hadde sykdommen.

– Utslagene av antistoffer er så lave at de enten kommer av at hun er smittet, eller av at hun er blitt vaksinert for lenge siden, forteller Rønning.

Kvinnens familie og helsepersonellet som kan ha vært eksponert for smitte blir nå vaksinert mot sykdommen.

– Risikoen for at andre blir smittet er liten, men dette er en sykdom med dødlig utfall, så konsekvensen er alvorlig. De som får vaksinen i tide blir ikke syke, for dette viruset har en inkubasjonstid på opp mot ett år, legger hun til.

Ukjent smittekilde

Legen har nå snakket med kvinnens familie for å finne ut hva som kan være en mulige smittekilde.

Den vanligste måten å bli smittet på er å bli bitt av et infisert dyr, oftest hund eller katt. Man kan også bli smittet av flaggermus og rev. Det tar vanligvis mellom tre og 12 uker før symptomene viser seg.

– Blir man smittet, vandrer viruset fra bittstedet og gjennom nervene til hjernen. Først da kommer symptomene, og det kan ta opp til ett år fra man ble smittet til de viser seg, sier Rønning.

Symptomene på sykdommen er uro, depresjon og angstanfall. Voldsom hyperaktivitet, aggresjon, hyperventilasjon, økt spyttproduksjon og krampeanfall er også tegn på rabies.

Gradvis blir pasienten lam og går i koma, og vanligvis dør den syke to til sju dager etter at symptomene viser seg.

Ikke er problem i Norge

Siden personene som har vært i kontakt med kvinnen er i gang med vaksinering, er det ingen grunn til å frykte at sykdommen sprer seg. Folkehelseinstituttet kommer ikke til å gjøre mer enn å vaksinere og informere de berørte.

– Rabies er ikke et folkehelseproblem i Norge. De som har vært sammen med kvinnen blir vaksinert, og da får vi ingen nye tilfeller.

– Når får dere svar på om kvinnen hadde rabies eller ikke?

– Vi regner med at vi får svar på prøvene vi har sendt til Sverige neste uke. Da bør vi kunne med sikkerhet svare ja eller nei, sier Rønning.

Sjelden sykdom

Verdens helseorganisasjon anslår at mellom 50.000 og 70.000 mennesker dør av rabies i verden hvert år. De fleste av dem er barn i Afrika og Asia.

Sykdommen var sist påvist hos mennesker i Norge i 1815 og hos dyr på fastlandet i 1826.

Kvinnen som døde ble lagt inn på Ullevål med hjernebetennelse, en sykdom som kan bli forårsaket av rabies. Da legene fant tegn på rabies i blodet hennes gikk alarmen, og sykehuset venter nå på svar på det neste settet av prøver fra laboratoriet i Stockholm.

Hvis nivået på antistoffene i blodet har gått opp i de nye prøvene, tyder det på at kvinnen var rabiessyk.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo