Hopp til innhold

Student-ensemble kasta ut av barnetoget

Christiania Blåseensemble ble henta ut av barnetoget i Oslo av politiet rett før Slottsplassen, forteller ensemblets styreleder Karen Elise Blekkan Fridtjofsen.

– Dagen ble veldig annerledes enn vi hadde planlagt. Og en ganske stor skuffelse for mange som hadde gleda seg til å spille foran slottet, sier hun.

Ensemblet består av studenter på Norges Musikkhøyskole (NMH).

Politiet bekrefter at de har henta ut et korps fra toget. Det skjer fordi de må ha kontroll på hvem som er med, sier operasjonsleder Tor Grøttum.

Ifølge ham sa orkesteret nei da de ble spurt om de tilhørte Slemdal skole.

– Vi kunne i etterpåklokskapens navn kanskje sjekka med skolen foran, men ting går fort, det er en stor operasjon, og mange folk. Vi fikk rett og slett litt feilinformasjon, sier han.

Orkesteret tilhører ikke skolen, men har gått sammen med Slemdal skole i barnetoget i mange år. Det gjorde de også i år, og det var ekstra stas fordi Slemdal fyller 100 år og gikk som skole nummer to.

De ble altså henta ut før de fikk spilt for kongefamilien.

– Elevene syns det var veldig rart, men de takla det. Det ble et ganske stille 17. mai-tog. Det er trist, når vi har med oss et ordentlig orkester, sier Slemdal-rektor Vegard Tversland Kjesbu.

Kjesbu og NMHs rektor prøvde å snakke med politiet og forklare at ensemblet var en del av toget, uten hell.

– Men politiet vil ikke høre. Vi blir da eskortert ut på en litt ydmykende måte. Det er ødeleggende, på en slik dag, sier orkesterleder Fridtjofsen.

Selv om det dreier seg om en misforståelse, mener hun at noen bør ta ansvar for hendelsen.

– Det er ikke greit overfor musikerne våre.

Operasjonsleder Grøttum sier at da rektoren kom bort for å forklare var det for seint å snu, fordi toget var gått videre og de fleste musikantene allerede ute av toget.

Han anbefaler skolen å melde fra om at de har ensemblet med til neste år, slik at det kommer med i togoppsettet politiet forholder seg til.

Her går studentene fra Christiania Blåseensemble gjennom Karl Johan som en del av 17. mai-toget i Oslo 2022.
Foto: Christiania Blåseensemble / Privat