Hopp til innhold

Stopper nye reklametårn

Reklamebyrået JCDecaux får ikke sette opp de fjorten nye reklametårnene de startet byggingen av i forrige uke.

Reklametårn
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Oslo kommune har trukket tilbake rammetillatelsen for de reklamefinansierte nedstigningstårnene. Dermet er ethvert bygningsmessig tiltak nå ulovlig.

- Det innebærer at det heller ikke er anledning til at noe kan gjøres. Da er det heller ikke nødvendig å be namsretten gripe inn fordi vi har sikret at det ikke gjøres noe mer, sier byrådssektretær i byrådsavdelingen for byutvikling, Sigurd Knudsen.

Klagebehandling

Knudsen ser imidlertid ikke bort fra at beslutningen påklages.

- Den vil være gjenstand for en mulig klagebehandling, og resultatet av den utestår jo ennå, men vår vurdering er at vi har anledning til å gjøre det vi har gjort, sier han.

Byrådet vil nå sende ut melding om at reklamen må fjernes.

- Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta, men vi vil gi en rimelig, dog kort, frist for dette.

Ikke overrasket

Daglig leder i JCDecaux, Øyvind Markussen, er ikke overrasket over byrådets vedtak. Imidlertid omtaler han kommunens avgjørelse som "absurd".

- Oslo kommune har bestemt hvordan tårnene skal se ut gjennom plan- og designkonkurranse, og de har gitt oss byggetillatelse på samtlige byggelokasjoner. At man nå trekker tillatelsen tilbake på grunn av at man plutselig fant ut at det fantes et flertall i bystyret som var mot avtalen, det virker ganske absurd, sier han.

Og ifølge Markussen må kommunen belage seg på å måtte punge ut dersom reklamebyrået ikke får sette opp flere tårn.

- Her har kommunen påført oss ganske enorme kostnader, så her må jo kommunen finne ut hvordan vi skal kompenseres for det uføre vi er bragt inn i.