Hopp til innhold

Bystyret stanset ikke utkastelsen av familien på Tøyen

Men familien skal på nytt få vurdert om de kan få lån til en leilighet. Advokaten sier kommunen bryter loven og familien har krav på hjelp fra kommunen til et nytt sted å bo.

Mohamed Jama og kona Amina Suleiman ble sammen med sine fem barn kastet ut av leiligheten på Tøyen av bevæpnede politifolk.

KASTET UT: Mohamed Jama og kona Amina Suleiman ble sammen med sine fem barn kastet ut av leiligheten på Tøyen av bevæpnede politifolk.

Foto: Bjarte Breiteig

Historien om familien Jama på Tøyen har rystet mange. Oslo kommune har fått sterkt kritikk etter at væpnet politi troppet opp i den kommunale leiligheten og kastet familien på gata.

Det skjedde forrige mandag, i vinterkulda midt under en pandemi.

Årsaken er at paret tjente litt for mye i 2019 for å bo i kommunal bolig. Det var TV 2 som omtalte saken først.

Behandles i kveld

Til dagens møte i bystyret foreslo Venstre og Rødt å vente med å kaste dem ut. De vil la familien bli boende inntil reglene for kommunale boliger er sett nærmere på.

– Uansett om formalitetene er noen millimeter eller centimeter på feil side i regelverket, så skal det utvises et skjønn og humanitet.

– I denne saken ser vi ikke at det er gjort det, sa Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke.

– Den uverdige behandlingen må stoppes umiddelbart. Det håper vi hele bystyret stiller seg bak onsdag, sa Rødts Eivor Evenrud.

Ikke flertall

Onsdag ettermiddag ble det klart at forslaget ikke har flertall. Hverken Høyre, Frp eller byrådspartiene Ap, MDG og SV stemte for da saken ble behandlet onsdag kveld.

I stedet fremmet de forslag om at familien får vurdert muligheten for startlån på nytt. Dette hadde bredt flertall, og ble vedtatt på møtet.

– Det som skjer med den konkrete familien er i tillegg at de har en ny søknad om kommunal bolig inne til behandling i bydelen. Den skal opp til vurdering i klagenemnda, sier SVs gruppeleder Sunniva Holmås Eidsvoll.

Vil dette hjelpe familien til å flytte hjem igjen?

– Hvis de får innvilget en ny kontrakt etter behandling i klagenemnda, vet ikke jeg hvilken kommunal bolig det i så fall vil være snakk om.

Hun vet heller ikke hvilken leilighet familien vil få mulighet til å kjøpe dersom de får innvilget ny søknad om startlån.

– Kommunen har plikt til å skaffe familien bolig

Familiens advokat, Olav Lægreid, mener kommunen bryter loven ved å kaste dem ut.

Han mener det ikke er relevant hva familien tjente i 2019, men hva de tjente da de ble kastet ut.

– Jussen er slik at kommunen har plikt til å skaffe dem en bolig, og at deres rett til sosiale ytelser skal vurderes ut ifra den økonomien de hadde på det tidspunktet de ble kastet ut. Familien er vanskeligstilte på boligmarkedet og har krav på bolig via kommunen uavhengig av økonomi.

Han viser til sosialtjenesteloven, og at familien ikke har penger nok til å ordne seg en leilighet selv.

– Og det vil være svært upraktisk om de må flytte fra boligen de har hatt i ti år, og der de har alle tingene sine, sier Lægreid til NRK.

Han er skuffet over bystyrets avgjørelse onsdag kveld.

– Det er beklagelig hvis Oslos politikere ikke er seg bevisst hvilke forpliktelser enhver kommune i Norge har. De kan ikke lage sine egen regler som er i strid med loven, sier han.

Rutiner for utkastelser

Det ble også vedtatt en ny gjennomgang av regelverket rundt kommunale boliger.

– Når vi får en slik utkastelsessak, blir vi nødt til å se på hele regelverket og om det er riktig. Det er mange ting vi har reagert på, sier Holmås Eidsvoll.

Det handler om inntektsgrenser, rutiner for utkastelser og kommunikasjon mellom offentlige etater og beboere.

«Amnesti» under pandemien?

Et annet forslag som ble vedtatt onsdag kveld er dette:

«Bystyret ber byrådet gjøre en vurdering av å innføre midlertidig stans i utkastelser av barnefamilier fra kommunale boliger så lenge koronapandemien pågår.»

– Her er det mange ting å ta stilling til som vi ikke har rukket på noen få dager. Men det ligger et tydelig ønske der, sier Sunniva Holmås Eidsvoll.