Hopp til innhold

Starter opp asfaltfabrikk ved siden av barneskole

Oslo Havn skal starte opp en asfaltfabrikk tett inn mot både en barneskole og barnehage i Oslo. Bydelsoverlegen ville aldri godtatt planene, men han ble aldri spurt.

Rektor Kjersti Dahl på Nedre Bekkelaget skole

Rektor Kjersti Dahl på Nedre Bekkelaget skole i Oslo er bekymret for mye støv, lukt og tungtrafikk når produksjonen starter opp mandag.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Ungene på Nedre Bekkelaget skole i Oslo har det for travelt til å tenke på det, men tvers over veien ruver industrien. Neste uke åpner en asfaltfabrikk her, et steinkast fra skolen med 260 barn.

– Vi er engstelig for luftkvaliteten. Og elever og ansattes arbeidsmiljø og trivsel. Kanskje kommer det til å bli mye støv og lukt og tungtrafikk i området, sier rektor Kjersti Dahl ved Nedre Bekkelaget skole.

De er vant til bråk og tungtransport fra den gamle container- og lagerhavna. Den nye produksjonen skal starte på mandag, det oppdaget en nabo tilfeldig på Oslo havns nettsider.

– De burde varslet oss direkte. Vi er tross alt nærmeste nabo, sier Dahl.

Kan utløse eller forsterke helseplager

Hverken Bymiljøetaten, Undervisningsbygg eller bydelsoverlegen er varslet om fabrikken. Anlegget er derimot godkjent av Fylkesmannen. Bydelsoverlegen mener på sin side han absolutt burde vært varslet.

– Vi er svært skeptiske til et slik anlegg, som vil medføre svært mye støy, støv og løsemidler tett på et boligområde.

– I tillegg kommer mye tungtransport. Vi ville aldri godtatt et slikt anlegg hvis vi hadde blitt spurt, sier bydelsoverlege Vidar Johannes Kirkerød i Bydel Nordstrand.

Også astma- og allergiforbundet mener helsefarene kan være alvorlige.

Åsa Kihlander Nes

Åsa Kihlander Nes i Oslo Havn.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Støv er en av de tingene som påvirker kroppen negativt. De som har astma og allergi kan få verre symptomer. Noen studier viser også at støv kan utløse astma, sier kommunikasjonsrådgiver Lene Gunvaldsen i Norges astma- og allergiforbund.

Oslo Havn beklager

Naboene på Bekkelaget har lenge ønsket seg en hyggelig fjordby her med boliger og kanskje en svømmehall, skriver Aftenposten. Oslo Havn beklager at fabrikkplanene kommer så brått på:

– Vi legger oss helt flate her. Vi kunne informert om dette mye tidligere og mye bedre. Nå skal vi ha flere nabomøter, og har i tillegg satt i gang en prosess med å lage en buffersone her, sier direktør Åsa Kihlander Nes i Oslo havns eiendomsavdeling.

Men fra mandag av starter likevel to år med asfalt-produksjon i Ormsund.