Hopp til innhold

Splid om rådhusets leieregler

Religiøse organisasjoner får ikke leie Rådhushallen. Det får Human-etisk forbund. Ikke alle er fornøyd med reglene.

Oslo Rådhus
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Oslo kommune formaliserer forskjellsbehandlingen av tros- og livssynssamfunn.

I de nye reglene for hvem som kan få leie Rådhushallen, blir religiøse organisasjoner utestengt, mens Human-etisk forbund får fortsette med borgerlig konfirmasjon og navnefest.

- Ta forkynnelsen i kirker, templer og moskéer

Problemstillingen er satt på spissen ved at det felleskirkelige arrangementet «Bønn for Oslo» med kjendispastor Egil Svartdahl i front har søkt om å få holde festgudstjeneste i Rådhushallen.

I går drøftet Oslo bystyres forretningsutvalg de nye reglene for utleie av rådhusets festlokaler, og et klart flertall støtter ordfører Fabian Stang i å si «ingen bønn».

- Det er viktig å presisere at de organisasjonene som har ønsket å ha religiøse møter her er hjertelig velkomne på rådhuset til vanlig mottakelse. Men et flertall her mener det er naturlig at man tar selve forkynnelsesbiten i kirker, templer og moskéer. Når det gjelder Human-etisk fobund så vil et flertall videreføre tradisjonen man har hatt med navnedag og borgerlig konfirmasjon, sier Stang til NRK Østlandssendingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fabian Stang

Oslo-ordfører Fabian Stang.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- Reglene bør gjelde alle

I retningslinjene blir det slått fast at festlokalene ikke kan benyttes til politiske markeringer eller religiøse møter.

Samtidig presiseres det at Human-etisk forbunds borgerlige konfirmasjoner og navnefester, samt utdelingen av Nobels fredspris, er greit. Selv om den formelle behandlinger av saken ble utsatt, er det klart at kun Kristelig Folkeparti og varaordfører Aud Kvalbein vil åpne for bønnemøter.

- Jeg mener man må behandle tros- og livsynssamfunn likt, og da bør man lage regler som alle blir behandlet utifra. Human Etisk forbund er et livsynssamfunn, så da bør de også vurderes etter vanlige regler. Vi synes ikke det er nødvendig å tenke at Human-etisk forbund skal ut av rådhuset, men vi synes det er veldig vanskelig at andre blir utestengt. Oslo har et motto om å være «Oslo extra large», men i dette tilfellet så er man «Oslo extra small», sier Kvalbein.