Det blir full stans i all form for slakting på osloslakteriet Fatland fra og med fredag.
Fatland på Furuset er Oslos eneste slakteri etter at Felleslakteriet på Løren ble nedlagt i 2003. Bedriften med 70 ansatte har brukt 20 millioner kroner de siste årene på nytt utstyr og nytt fjøs.
Hyler og skriker
Slakteriet fikk krass kritikk fra Mattilsynet etter en inspeksjon i midten av februar.
Hovedproblemet er en ny, automatisk avlivingsmaskin som skremmer slaktegrisen slik at den hyler og skriker.
Derfor må ansatte ofte presse dyrene igjennom med bruk av slag og elektrisk støt.
Mattilsynet mener dette er i strid med dyrevernforskriften for slakterier.
- Bedøvelse og avliving skal foregå raskt og skånsomt, og det skjer ikke på Fatland, sier seksjonssjef Oddrun Espelund i Mattilsynet.
Også kjøttbransjens eget fagsenter har advart mot den typen slaktemetoder som Fatland har tatt i bruk.
Årsaken er nettopp at det er vanskelig å unngå mer vold og tvang enn det som er lov.
Andre slakterier i landet bruker derfor gass som en sikrere og mer omsorgsfull avliving istedet.
Grisene blir plaget mer enn nødvendig, mener Mattilsynet, som nå stenger Fatland slakteri. Ill.foto: Lise Åserud, Scanpix