Hopp til innhold

Sier opp avtalen med Adecco

Oslo kommune sier opp avtalen med Adecco helse etter NRKs avsløringer av arbeidsforhold på sykehjemmene de driver i hovedstaden.

Video Kutter samarbeidet med Adecco

VIDEO: Oslo kommune kutter samarbeidet med Adecco

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Adecco innrømmer å ha drevet ulovlig ved alle sykehjemmene sine etter NRKs avsløringer om brudd på arbeidsmiljøloven ved Ammerudlunden sykehjem i Oslo.

Nå sier Oslo kommune opp avtalen med Adecco Helse ved Ammerudlunden sykehjem.

– Ikke til å leve med

Stian Berger Røsland

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland.

Foto: NRK

– De som har kontrakter med Oslo kommune må følge dem og norsk lov. De systematiske bruddene på arbeidsmiljøloven vi har sett her, er i strid med både kontrakten og loven, sier byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland til NRK.

Han reagerer også på at kommunen ikke har fått gode nok svar når de har kontaktet Adecco om slike problemstillinger.

Les også: – Adecco Helse har løyet om arbeidsforholdene

– Dette ser vi veldig alvorlig på. Vi kan ikke leve med en slik situasjon, derfor er det riktig av oss å heve kontrakten, sier Røsland.

Adecco har i interne granskinger selv avdekket forhold som kvalifiserer til heving av kontrakten. Selskapet vil derfor ikke bestride hevingen.

Driften fortsetter

Anders Øwre-Johnsen, Adecco

Konsernsjef Anders Øwre-Johnsen i Adecco Norge.

Foto: NRK

Ammerudlunden vil bli overtatt av det kommunale foretaket Omsorg Oslo KF, som i dag ikke driver noen sykehjem i Oslo. Prosessen starter i dag.

– Vi vil sørge for å ivareta de ansattes interesser og ha ekstra stort fokus på at brukerne blir minst mulig skadelidende, sier Røsland.

I en pressemelding fra Adecco Helse står det at selskapet vil gjøre sitt til å medvirke i prosessen.

– Vårt mål er å sikre best mulig kvalitet, og at all relevant informasjon og praktisk bistand blir gitt fra selskapet, slik at overdragelsen blir utført på en så god måte som praktisk mulig, til det beste for ansatte, beboere og pårørende, sier konsernsjef Anders Øwre-Johnsen i Adecco Norge.

Ønsker at sykehjemmet skal drives av private

Omsorg Oslo KF er et kommunalt foretak som er etablert ene og alene for å konkurrere med private når sykehjem legges ut på anbud.

Selskapet må ikke forveksles med Oslo kommunes sykehjemsetat, som driver de 29 sykehjemmene som ikke er konkurranseutsatt.

Planen til byrådet er at Ammerudlunden sykehjem skal tilbake i private hender.

– Vi ønsker i utgangspunktet at det skal driftes av private. Planen vår er at sykehjemmet igjen skal ut på anbud, sier eldrebyråd Cecilie Brein (Frp).

Uklart hva som skjer med Midtåsen

Kommunen har foreløpig ikke nok informasjon til å vite hva de vil gjøre med kontrakten på Midtåsen sykehjem.

– Vi har satt i gang en egen undersøkelse der, for å få fakta på bordet. Vi vil handle når funnene foreligger, sier byrådslederen.

Oslo kommune vil nå se på om de har gode nok kontrollrutiner i forhold til de private sykehjemmene.

– Vi kommer til å gå i oss selv for å se om våre kontrollmekanismer er gode nok, noe annet ville vært rart på en dag som denne, sier Røsland.

Artikkelen fortsetter under videoen

Video Ulovlig drift på Ammerundlunden

Ulovlig drift ved Ammerudlunden.

Overtid uten betaling

Ansatte ved sykehjemmene som selskapet har drevet, har ikke fått overtidsbetalt selv om de har jobbet i opptil 84 timer i uka. I tillegg har flere ansatte sovet i bomberommet i kjelleren ved Ammerudlunden sykehjem i Oslo.

Ved Midtåsen har de ansatte jobbet dobbeltvakter uten overtidsbetaling med arbeidsuker på inntil 75 timer.

Les også:

Da lederen for Adecco Helse i fjor ble konfrontert av Oslo kommune med ulovlige dobbeltvakter ved Ammerudlunden, svarte han kommunen at det bare skjer hvis det er mangel på folk.

Men han visste godt at ansatte ved Ammerudlunden hadde jobbet mye overtid uten å få betalt. Allerede i 2005 fikk selskapet krav fra en ansatt om etterbetaling for 700 overtidstimer i løpet av to år.

Ammerudlunden sykehjem

Det var forrige uke at NRK avslørte at Adecco har drevet ulovlig ved flere sykehjem i Oslo. Blant annet her ved Ammerudlunden sykehjem.

Foto: Kern Tvedten / NRK

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på Facebook og Twitter.