Hopp til innhold

Menneskerettighetsdomstolen stopper utsendelse

En afghansk mann skulle sendes ut av Norge lørdag morgen. Nå har Menneskerettighetsdomstolen satt ned foten få timer etter at de ble varslet om saken.

Fjellhamer kirke

Mannen satt inntil nylig i asyl her i Fjellhamar kirke.

I fjor sommer fikk mannen og broren endelig avslag på oppholdssøknaden og fikk frist til å forlate landet til 3. august.

Siden har de to sittet i kirkeasyl i Fjellhamar kirke i Lørenskog.

Les også: - Kirkeasylet er en belastning

Klokken 06.00 i morgen skulle mannen sendes ut av landet.

– Det utrolige har skjedd

Mannens advokat kontaktet i ettermiddag Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg på telefax for å be dem om å stoppe utsendelsen.

Kort tid etter fikk han tilbakemeldingen.

– Det utrolige har nå skjedd. Jeg har fått en telefon fra presidenten i domstolen. Han har varslet regjeringen om at de ikke må uttransportere ham og stoppe et hvert initiativ, sier mannens advokat Arvid Humlen.

Forbud fram til onsdag

Ifølge advokaten så domstolen svært alvorlig på utsendelsen.

– De mener at det er risko for dødsstraff om han blir returnert, sier Humlen.

På onsdag vil de ha nytt dommermøte og ta stilling til videre oppfølging av saken.

– De har nå kommet til at de legger ned forbud frem til onsdag mot utsending til Afghanistan på grunn av sakens svært alvorlige karakter, sier Humlen.

– Lurt ut av kirkeasyl

Ifølge Lørenskog SOS rasisme ble mannen arrestert for et par ukers tid siden med henvisning til en tidligere trafikkforseelse.

– I Norge har vi en lang tradisjon med kirkeasyl, politiet har til nå hatt klare instrusjoner om å respektere kirkens posisjon og ikke gripe inn overfor de som sitter der. Det politiet nå har gjort er ikke å respektere kirkeasylet, men tvert imot å bruke list for å bruke makt, sier leder i Lørenskog SOS rasisme, Renate Lehne.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.