Hopp til innhold

Riksantikvaren freder pissoar

Pissoaret i Stensparken i Oslo skal fredes i anledning Kulturminneåret. Solheim, Lae og Riksantikvaren deltar.

Pissoaret i Stensparken
Foto: Lindstad, Birger

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) deltar på fredning av urinalet i Stensparken i Oslo. Solheim deltar sammen med blant annet Riksantikvaren og byrådsleder Erling Lae. Fredningen er en av Riksantikvarens 12 fredninger i forbindelse med Kulturminneåret 2009.

Pissoaret i Stensparken i Oslo ble tegnet av byarkitekt Harald Aars og sto ferdig i 1937.

- Gjennom sitt funksjonalistiske formspråk er det et uttrykk for den nye arkitekturideologien som vokste fram fra slutten av 1920-tallet, skriver Riksantikvaren i en pressemelding.

Video nsps_upload_2009_4_28_17_23_4_4141.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Funkispissoar blir fredet

Funkis-pissoar

Formålet med fredningen er å bevare pissoaret i Stensparken som et sanitærhistorisk viktig eksempel på storbyens håndtering av et av dagliglivets mest trivielle behov.

- Videre skal fredningen sikre bygningens arkitekturhistoriske verdi som et karakteristisk eksempel på 30-tallets funksjonalistiske formgiving, heter det i pressemeldingen.

Treffsted for homofile

Urinalet i Stensparken skulle, i tillegg til å ivareta praktiske hensyn, også ha en estetisk funksjon som parkelement.

Foruten å fylle en praktisk funksjon, er det et representativt eksempel på 30-tallets karakteristiske funksjonalistiske arkitektur.

Det var også et yndet og velkjent treffsted for homofile i svært mange år, noe som gjenspeiles i de mange kallenavnene. Den mest kjente betegnelsen er «Kjærlighetskarusellen», men også tilnavn som «Lykkehjulet», «Den runde tønne», «Soppen» og «Paraplyen» er blitt brukt.