Hopp til innhold

Politirazzia i lokalene til Oslo katolske bispedømme

Politiet i Oslo gjennomførte torsdag en razzia i lokalene til Oslo katolske bispedømme. Nå er bispedømmet siktet for grovt bedrageri og to ansatte siktet for grovt bedrageri eller medvirkning til grovt bedrageri av 50 millioner kroner.

Oslo Katolske Bispedømme

AKSJON: Politiet hadde ikke varslet aksjonen på forhånd. Det er Oslo katolske bispedømme som er siktet for grovt bedrageri.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Like før klokken 09.30 startet 12 tjenestefolk fra finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt å ransake bispedømmets lokaler, ifølge Dagbladet.

– Foretaket Oslo katolske bispedømmet er siktet for grovt bedrageri, og summen er på 50 millioner kroner som er urettmessig utbetalt i statsstøtte, sier politiadvokat Kristin Rusdal i Oslo politidistrikt til NRK.

I tillegg til foretaket er også to ansatte siktet i saken, men Rusdal vil ikke si hvem disser er.

Lars Holo, advokaten til Oslo katolske bispedømme (OKB), sier de ble overrasket over aksjonen.

– De er ikke enig i at det har skjedd noe straffbart, og de stiller seg uforstående til siktelsen, sier Holo til NRK.

Medlemsjuks

OKB håndterer det sentrale medlemsregisteret til Den katolske kirke i Norge.

Tidligere i februar politianmeldte Fylkesmannen i Oslo og Akershus foretaket for medlemsjuks. Den katolske kirken i Norge har registrert innvandrere fra katolske land som medlemmer uten å spørre.

Kirken kan ha fått millioner av kroner mer i statlig støtte enn den hadde krav på. OKB avviser dette.

– Siden de fikk pålegg fra fylkesmannen i november har de jobbet hardt for å rette opp i medlemsregisteret. De har hele tiden informert fylkesmannen om metode, ressurser og resultatene underveis, sier Holo.

– Tidspunktet for både anmeldelse og aksjon er overraskende, fortsetter han.

Samarbeidet med politiet

Politiet ransaker torsdag lokaler tilhørende Oslo katolske bispedømme, samt to privatboliger. Rusdal vil ikke si hvem som eier disse boligene.

–​ Det vi er på jakt etter er dokumenter som kan underbygge denne saken. Flere ansatte i kirken vil i dag avhøres av politiet, sier hun.

Politiet kom uanmeldt til lokalene.

– Våre folk ble sluppet inn, og de som var der samarbeidet godt med politiet, sier Rusdal.