Hopp til innhold

Politiet mistet kontrollen

49 personer ble skadet, av de ble 15 sendt til legevakten i forbindelse med Justin Bieber-konserten på Operataket i går.

Bieber

Politiet innrømmer at de skulle vært bedre forberedt.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

– Noen var dehydrerte og noen hadde fått brudd i forbindelse med trengsel, sier Ola Krokan operasjonsleder i Oslo politidistrikt.

Rundt 20 000 Bieber-tilhengere hadde møtt opp for å se ungdomshelten synge på en utescene på Operataket i 21-tiden i går kveld. Da popartisten startet konserten hadde ungdommene vært på plass i mange timer, mange av dem helt fra morgenen av.

5.000 kom inn på Operataket, mens gjerder skulle holde de resterende 15.000 utenfor. Politiet karakteriserer arbeidet i konsertområdet som utfordrende.

– Vi hadde tatt høyde for at det kom endel mennesker, men dette ble ting som egentlig arrangøren må svare på, sier operasjonsleder Ola Krokan i Oslo politidistrikt på spørsmål om hvor mange politiet hadde regnet med skulle komme.

Skulle vært bedre forberedt

Politiet vil evaluere innsatsen sin som en følge av at situasjonen kom ut av kontroll og de vil også snakke med arrangøren av konserten for å unngå liknende trengsel en annen gang.

– Det var svært mange mennesker der og de var unge. Vi har vel ikke opplevd en slik tilstand siden Beatles-dagene. I ettertid kan vi si at vi burde vært bedre forberedt, sier Krokan.

– Kunne gått fryktelig galt

Byrådsleder Stian Berger Røsland sier at gårsdagen skal evalueres omfattende. Han vil være helt sikker på at en liknende situasjon ikke oppstår igjen.

– Riktignok ble det ikke mange skader, såvidt vi vet ikke noe alvorlig. Men dette kunne gått fryktelig galt, sierRøsland.

Arrangør: – Blandede følelser

Dagen etterpå sier Universal-sjef Petter Singsaas til NRK at arrangøren sitter igjen med «blandede følelser, men også en viss grad av stolthet».

– Vi har holdt på med planleggingen av dette i rundt fire uker. Vi har fra dag én hatt alle de riktige firmaene og organisasjonen med i prosessen, og sikkerhet var en av de tingene vi var mest opptatt av da dette ble planlagt, sier Singsaas, og legger til:

– Vi har hele tiden fått beskjed om at den sikkerheten vi hadde planlagt var hundre prosent. Så så vi i kampens hete at dette ble litt større for alle, det kom mer mennesker, og det ble et format som ble veldig, veldig stort, større enn de fleste kunne drømme om, sier Singsaas.

Sikkerhetsbransjen var bekymret

Movement Strategies arbeider med sikkerhet på store arrangementer, som musikkfestivaler og OL i London.

– Etter det jeg så i avisene tirsdag var jeg og mange i bransjen generelt bekymret. Å ha verdens største tenåringsartist på et så lite område og legge opp til et førstemann-til-mølla-prinsipp er ikke fornuftig, sier Jørgen Aas i Movement Strategies.

Aas forklarer at det er et viktig prinsipp i sikkerhetsplanlegging at man må kjenne sitt publikum og forstå hvordan de kan tenkes å oppføre seg.

– Ved et gratisarrangement ved man ikke hvor mange som kommer og da bør du legge opp til et sikkerhetsarrangement som tar høyde for veldig mange mennesker, sier Aas.

Far: – Dårlig sikkerhetsopplegg

– Det er dårlig arrangert rett og slett. For det første opplyste arrangøren at konserten skulle starte klokka 16 sånn at folk drar rett fra skolen uten mat og penger. Informasjon og sikkerhetsopplegget er kritikkverdig, sier Anders Temmerud, som er far til en av ungdommene som så på.

Mor: – Gjerdene falt ned

– Så var det noen ungdommer som begynte å skyve gjerdene ned, så ramlet alle og så sprang flere hundre folk inn mot Operataket. Da holdt vi våre jenter igjen, vi turte ikke la dem springe, sier Marianne Thune.

På legevakten i Oslo avviser de at skadene var så alvorlige som politiet har gitt uttrykk for.

Allmennlegevakta opplyser at de fikk inn fem jenter som hadde besvimt eller som var i ferd med å besvime.

– Vi fikk inn ti pasienter. De hadde beskjedne skader. Noen forstuinger, men ingen brudd, sier Knut Melhus ved skadelegevakta.