Hopp til innhold

– Så i kampens hete at dette ble veldig stort

Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland (H) var livredd for at noen skulle bli alvorlig skadd under Justin Bieber-konserten, og krever nå full gjennomgang av arrangementet. Rundt 50 jenter fikk småskader.

Bieber-fans

Skrikende småjenter gjorde situasjonen uoversiktlig i Oslo sentrum onsdag.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Universal har fått kritikk for at selskapet la konserten til et sted der bare en liten del av minst 20.000 ihuga Bieber-fans, fikk plass, noe som førte til lettere kaotiske tilstander i Oslo sentrum onsdag.

Dagen etterpå sier Universal-sjef Petter Singsaas til NRK at arrangøren sitter igjen med «blandede følelser, men også en viss grad av stolthet».

– Vi har holdt på med planleggingen av dette i rundt fire uker. Vi har fra dag én hatt alle de riktige firmaene og organisasjonen med i prosessen, og sikkerhet var en av de tingene vi var mest opptatt av da dette ble planlagt, sier Singsaas, og legger til:

– Vi har hele tiden fått beskjed om at den sikkerheten vi hadde planlagt var hundre prosent. Så så vi i kampens hete at dette ble litt større for alle, det kom mer mennesker, og det ble et format som ble veldig, veldig stort, større enn de fleste kunne drømme om, sier Singsaas.

– Dramatisk

Byrådsleder Stian Berger Røsland sier i dagens VG at han vil ta kontakt med Beredskapsetaten og arrangørene for å finne ut hva som gikk galt onsdag.

– Jeg tror alle som observerte dette oppfattet det som en kritisk fase før konserten startet. Det var titusenvis av ungdommer, uten at det virket som det var noen særlig kontroll på situasjonen, sier Røsland til NRK.

Han var særlig bekymret for at ungdom skulle bli presset mot gjerdene, som i tillegg var satt opp rett ved sjøen.

– Jeg opplevde at det i går var en ganske uavklart og litt dramatisk situasjon, sier Røsland.

Han mener det er arrangøren som har ansvaret for å gjøre sikkerhetsvurderinger, og sier at det vil bli gjort en grundig evaluering for å finne ut hva som sviktet.

– Dette kunne gått fryktelig galt. Vi må finne ut hvor det sviktet, og være helt sikre på at vi aldri kommer i en situasjon med titusenvis av ungdommer med stort engasjement, uten at det er kontroll på situasjonen, sier Røsland.

– Nærmest hysteri

Singsaas mener arrangementet alt i alt ble gjennomført på en god måte.

– Det har ikke vært noen store hendelser, bare småting, noe som er vanskelig å unngå når konserten blir gjennomført i nærmest hysteri, sier Singsaas, som sier det vil bli diskutert om sikkerheten kunne vært håndtert annerledes.

– Jeg har stor forståelse for at byrådslederen vil finne ut om det har vært svikt i sikkerheten, vi stiller til et møte hvis det er ønskelig, sier Singsaas.

– Ble dette større enn dere hadde tenkt på forhånd?

– Det kan tyde på nå at den store menneskemassen som kom, det var det ingen som var klar over, sier Singsaas.

Ingen alvorlig skadd

Til alt hell ble ingen alvorlig skadd da tusenvis av elleville Justin Bieber-fans befant seg ved Operaen onsdag kveld.

Operasjonsleder Ola Krokan i Oslo politidistrikt forteller til NTB at 49 jenter fikk småskader og 14 ble kjørt med ambulanse til legevakt, ingen av dem med alvorlige skader.

Han forteller at politiet allerede onsdag kveld var i full gang med å evaluere arrangementet.

Stang redd

Stian Berger Røsland sier til VG at han var livredd for at barn og unge skulle havne i klemsituasjoner, at de skulle besvime av vannmangel eller falle i sjøen.

– At det i går kveld ble gjort en feilvurdering er det ingen tvil om. En dramatisk feilvurdering, sier byrådslederen.

Også ordfører Fabian Stang er kritisk til arrangørens planlegging av Justin Bieber-besøket med gratiskonsert ved Operaen som høydepunkt. Stang kom syklende ned Stortingsgata tidligere på dagen, da han plutselig befant seg blant hundrevis av Bieber-fans.

– Det kom plutselig en svær gjeng med jenter løpende. Jeg ble redd og måtte gjemme meg bak et tre for ikke å bli trampet ned. Jeg har stor sans for engasjement, men der og da var jeg veldig redd, sier Stang til VG.

– Jeg var veldig bekymret for de unge jentene. Det er ikke jentenes skyld, men arrangørens ansvar, sier Stang.

– Var svært bekymret

Det var rundt 100 personer fra politiet og sikkerhetsselskapet Pro Sec som jobbet på spreng for å holde styr på hordene av hylende tenåringer.

– Vi var svært bekymret. Det kom mye mer folk enn vi hadde regnet med. De som ikke kom inn på selve området, ble både sinte og skuffet, sier politistasjonssjef Kåre Stølen, som ledet politioperasjonen ved Operaen.

Da Bieber hadde forlatt scenen og tusenvis av fans toget ut, kunne han puste ut og konstatere at det likevel hadde gått greit.

– Det har gått veldig bra. Nå skal vi bare få alle trygt hjem, sa Stølen til NTB.

Artikkelen fortsetter under artikkelen.

Bieber

Skrikende småjenter gjorde situasjonen uoversiktlig i Oslo sentrum onsdag.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Klump i halsen

Selv om han har forståelse for bekymringene, ikke minst fra Bieber-fansens foreldre, er Singsaas sikker på at Universal gledet mange onsdag kveld.

Singsaas presiserer at Universal hadde tett kontakt med Pro Sec og politiet hele tiden, og at selskapet derfor tok de nødvendige forholdsregler.

Han tar likevel til etterretning at både byrådslederen og ordfører Fabian Stang vil ha Universal inn på teppet etter konsertkaoset.

AKTUELT NÅ