Hopp til innhold

Pedofilitiltalt får strafferabatt

Påtalemyndigheten vil be domstolen om tilståelsesrabatt for nordmannen som er tiltalt for menneskehandel og overgrep mot flere barn i Thailand.

Advokat Anne Kristine Bohinen og Stian Hermansen

Advokat Anne Kristine Bohinen og Stian Hermansen forsvarer mannen som mandag morgen møtte i Oslo tingrett, tiltalt for menneskehandel og for overgrep mot seks thailandske barn.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Den 48 år gamle mannen fra Oslo erkjente delvis straffskyld for seksuelt misbruk av fem thailandske gutter da saken mot ham startet i tingretten i dag.

Mannen skal ha misbrukt gutter på feriereiser i Thailand, i tillegg til at han skal ha formidlet et av barna til andre pedofile.

Det er første gang en nordmann er tiltalt for menneskehandel med barn og barnemisbruk i utlandet.

Samarbeider med politiet

Helt siden han ble pågrepet i april i fjor har mannen samarbeidet med politiet.

Seks thailandske gutter skal ifølge tiltalen ha blitt misbrukt av nordmannen. Overgrepene skal ha blitt filmet og distribuert til pedofile nettverk på internett.

Nordmannen skal også ha begått overgrep mot den ene av de mindreårige thailandske guttene og filmet overgrepet. Deretter solgte, eller lånte han angivelig gutten til to andre pedofile som også begikk overgrep mot ham.

Strafferabatt

Ettersom 48-åringen har lagt alle kort på bordet, og tilstått forholdene han er tiltalt for, vil påtalemyndigheten legge på påstand om strafferabatt under rettssaken.

- Den tiltalte har bidratt til sakens oppklaring og har krav på strafferabatt. Det er varslet at det kan bli lagt ned påstand om at mannen skal straffes med forvaring, så det er uklart hvordan dette vil gjøre utslag, sier statsadvokat Pål Lønseth ved Det nasjonale statsadvokatembetet til NTB.

Innstilt på å sone

- Tiltalte vil ta straffen for det han har gjort. Han ønsker å legge saken bak seg og komme videre, sier 48-åringens forsvarer, advokat Anne Kristine Bohinen til NTB.

Hun sier klienten har vært villig til å betale erstatning til barna og at hun helt siden oktober i fjor har bedt påtalemyndigheten om å finne barna.

Egentlig skulle rettssaken mot mannen ha startet i begynnelsen av mai. Fordi politiet kom i kontakt med ett av ofrene, ble en norsk spesialetterforsker sendt til Thailand for å avhøre gategutten som nå er 13 eller 14 år.

- Det ble gjennomført et dommeravhør av gutten med videooverføring til en rettssal i Norge. Avhøret har bekreftet det som allerede er kommet fram under etterforsknigen, sier statsadvokat Pål Lønseth ved Det nasjonale statsadvokatembetet til NTB.

Nå kan gutten få utbetalt erstatning for det han skal ha blitt utsatt for.

Påklager henleggelse

I forrige uke ble det også klart at Spesialenheten for politisaker har henlagt Bohinens anmeldelse av statsadvokat Lønseth. Advokaten mente det var uriktig at flere bilder av nordmannen, sammen med barna han skal ha forgrepet seg mot, ble sendt ut fra Kripos med Lønseths velsignelse og publisert i mediene.

Statsadvokaten var uenig i kritikken og forsvarte utsendelsen av de sladdede bildene. I alt er fire eller fem bilder sendt ut til landets redaksjoner.

- Jeg vil påklage henleggelsen fra Spesialenheten for politisaker fordi saken er prinsipiell og vi er uenig i konklusjonen. Den var tuftet på tvil og vi er usikre på om Spesialenheten har etterforsket den grundig nok, sier Bohinen.

Det er satt av en uke til rettssaken.