Hopp til innhold

Oslo Idrettsting sa JA til OL i Oslo 2022

Etter mange skeptiske innlegg fra talerstolen sa Oslo Idrettskrets lørdag ettermiddag JA til at Oslo søker vinter-OL 2022.

Holmenkollen
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Breddeidretten frykter at Oslo må bruke alle idrettspengene på OL-anlegg og at vedlikehold av haller og baner som allerede fins, og bygging av nye nærmiljøanlegg, må lide.

Ikke fornøyd med svarene

Hovedtillitsvalgt Ingebjørg Skjelvik.

Ingebjørg Skjelvik

Foto: Anne Storaunet / NRK

Ingebjørg Skjelvik er en av de bekymrede, hun representerte Oslo og Akershus Bandyregion på tinget og er skeptisk til det grunnlaget Oslo idrettskrets la frem. Hun mener tinget ikke fikk gode nok svar på om Oslo-idretten blir skadelidende

– Norges Idrettsforbund lover ishockeyhaller det ene øyeblikket til Oslo, det neste til Østfold, skiskytterarena til Oslo, i neste øyeblikk til Liertoppen.

– Storveis med OL, men

Ingebjørg Skjelvik er bekymret over at alle pengene Oslo skal bruke på idrett kommer til å gå til store vinter-idrettsanlegg.

– Blir det bygd turnhalll likevel? Blir det bygd klubbhus likevel? Turn og svømming trenger haller, det er ikke vinteridretter. OL er kjempeartig, men det kan ikke gå 30 år før det skjer noe fordi vi hadde et OL og nå er det ikke penger igjen, sier Skjelvik.

Forutsetter at staten tar 88 prosent

Det var stor usikkerhet i salen om hvem som tar kostnadene ved et mulig OL, ettersom regjeringen hittil ikke har vært tydelige på dette. Kretsstyret sa fra talerstolen at de forutsetter at staten tar 88 %.

norvald moe

Nordvald Moe

Foto: Anita Oberoy / NRK

Norvald Moe er leder for Oslo Idrettskrets. Han sier at det var en lang og god debatt.

– Det fremkom en veldig uro over at et OL skal gå på bekostning av andre ting, men de stemte likevel for, kanskje fordi dette ikke er det endelige vedtaket for eller mot et OL. Vi kan si at vedtaket har i seg en positivitet, sier Norvald Moe, leder for Oslo Idrettskrets.

Forutsetningene fra Oslo Idrettskrets

Oslo Idrettskrets vedtok en rekke forutsetninger for å gå inn for at Oslo søker om å få arrangere vinter-OL i 2022. Hovedbetingelsen er at anleggene må komme lokalidretten til gode. Her er noen av presiseringene:

  • Redusere underkapasiteten på idrettsanlegg i Oslo
  • Øke befolkningens fysiske aktivitetsnivå
  • Flest mulig nye OL-anlegg bygges i Oslo
  • Finansieringsmodellen mellom stat og kommune gjør det mulig å fortsette utbyggingen av lokale idrettsanlegg i Oslo i tillegg til OL-anleggene
  • Lokal barne- og ungdomsidrett får tilgang til OL-anleggene på samme måte som de får i de kommunale idrettsanleggene i dag
  • Flere idretter enn vinteridrettene får plass i anleggene etter lekene

Bekymret for etterbruk

Ingebjørg Skjelvik er bekymret for etterbruken av idrettsanleggene etter et OL. Hun sier at anlegg er det bruk for, men bare slike som idretten har råd til å faktisk bruke.

– Ingen har jo råd til å bruke Spektrum. Det er bare håndballen som arrangerer NM-finalen der, det er alt.

Skjelvik sier at det koster mye penger å drifte tomme tribuner, men at det er mulig å bygge fornuftig.

– Hvis det for eksempel bygges en ishall der man kan rive en del av tribunene etterpå, slik at man får en ekstra idrettsflate der størstedelen av tribunene var, så blir etterbruken bedre

Stemte mot

– Hvorfor stemte du likevel for?

– Jeg stemte mot! Vi var to som stemte mot, men de fikk det ikke med seg, sier Ingebjørg Skjelvik.

Det var to representanter som stemte mot, forklarer Skjelvik, det var representantene fra Bandyregionen. De fulgte det mandatet de hadde med seg.

– Breddeidretten trenger anleggene

Nordvald Moe er ikke bekymret for etterbruk. Han sier at hvis det blir et OL vil breddeidretten ha behov for vinteridrettsanlegg som for eksempel skøytehall.

– Det er klart det koster å drifte dem, men skal Oslo være uten ishaller som en vinteridrettsby, spør Nordvald Moe.

Moe er heller ikke bekymret over at det bare er vinteridrett som skal få anlegg.

– Vi må uansett investere i idrettsanlegg før OL, f.eks svømmeanlegg.

– Men hva skal det gå ut over?

– Det tar et år før vi vet finansmodell. Staten må må betale.

Norvald Moe sier at fordelingen som blir lagt til grunn er den idrettsstyret la frem, at to tredeler av anleggskostnadene skal staten dekke, den siste tredelen skal spillemidler, kommune og private dekke.

– Det ble antydet at 11 prosent skal komme fra spillemidler. Da blir det 22 prosent på kommuner og eventelt andre bidagsytere, sier Moe.

6. juni: Bystyret behandler søknad
9. juni: Idrettstinget i Norges Idrettsforbund behandler søknad

Norvald Moe Oslo Idrettskrets

Norvald Moe argumenterte for OL på talerstolen lørdag ettermiddag.

Foto: Nils Gelting Andresen / NRK