Hopp til innhold

Oppretter testsenter på Oslo lufthavn

Fra neste uke blir det mulig å teste seg for korona på Norges største flyplass.

Helsepersonell stiller koronaspørsmål til passasjerer fra Oslo

TESTSENTER PÅ OSLO LUFTHAVN: I følge Ullensaker kommune vil et testsenter være på plass i løpet av neste uke.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Oslo lufthavn gjør som Stavanger og Bergen og oppretter eget koronatestsenter.

– Vi kommer til å etablere en testversjon ved Oslo Lufthavn. Og det kommer til å være oppe i løpet av neste uke, forteller ordfører Eyvind Jørgensen Schumacher i Ullensaker kommune.

Eyvind Schumacher (Ap), ordfører i Ullensaker

Ordfører i Ullensaker kommune, Eyvind Jørgensen Schumacher.

Foto: Olav Juven / NRK

Det er Avinor, Folkehelseinstituttet og Ullensaker kommune, som huser flyplassen, som går sammen for å opprette testsenteret.

– Det må en del organisering til. Sammenlignet med flyplassene i Stavanger og Bergen er det langt flere flyginger på Oslo lufthavn.

Tirsdag skal kommunen i møte med Avinor for å diskutere organiseringen av testsenteret. Et annet sentralt tema vil være hvor de skal hente ressurser fra.

– Det er langt flere avganger og ankomster ved hovedflyplassen. Dermed vil det kreve store ressurser å ha et testsenter oppe, sier han.

4.juni sa Helsedirektoratet at de jobbet med å etablere koronatestsentre på grenseoverganger, flyplasser og havner i hele Norge.

– Det haster med å få dette på plass når vi ser at langt flere reiser til og fra landet vårt nå, sier kommunikasjonsdirektør Trine Melgård i Helsedirektoratet.

Kommunikasjonssjef i Avinor, Guli Høeg Ulverud, forteller at deres rolle blir å sørge for infrastrukturen rundt senteret.

Gurli Høeg ulverud i Avinor.

Kommunikasjonsdirektør i Avinor, Gurli Høeg Ulverud.

Foto: Avinor

– Det er helsetjenesten som har ansvar for testsenteret. Vi vil bidra med å finne en egnet plassering på flyplassen, sier hun.

Valgfritt tilbud

Tilbudet vil være valgfritt for alle flypassasjerer som kommer fra inn- og utenlandsreiser, forteller ordfører Eyvind Jørgensen Schumacher.

Ved Flesland er det så langt mange som har valgt ikke å teste seg. Men fordi Oslo lufthavn har langt flere passasjerer, tror ordføreren pågangen kan bli stor.

Kommunen er nå i dialog med LHL-sykehuset på Gardermoen om de kan stille med personell.

– Det er klart vi har ikke 40–50 helsearbeidere til overs i kommunen som vi kan sette inn. Heldigvis har vi fått garanti fra staten om at det er de som skal finansiere det. Det har vært veldig viktig for oss, slik at kostnaden ikke faller på kommunen.

Karantenereglene gjelder fortsatt

Karantenereglere for de som kommer fra røde land vil fortsatt være gjeldende, selv om du velger å teste deg.

Ordføreren påpeker også at hvis man er tidlig i smitteforløpet, kan testen vise «falsk negativ». Det er derfor viktig å være nøye med smittevernreglene uansett, sier han.

– Folk må være forsiktig når de kommer fra utlandet, uansett hva testen viser. Det er noe av grunnen til at vi ikke har opprettet et sånt senter tidligere, sier Schumacher til NRK.