Hopp til innhold

Nordea slutter med kontanter

Som den første av storbankene kutter Nordea ut alle kontanter i sine filialer. Kontantbruken er halvert siden 2001. Kunder er overrasket og synes det er håpløst å ikke kunne ta ut kontanter i banken.

Nordea-filial Oslo S

BANK UTEN CASH: Nå er det ingen av Nordeas filialer som vil gi deg cash i labben. Det må du sørge for seg ved å gå i en minibank.

Foto: Edin Babic / NRK

Banksjef Åse Dahl

SER IKKE LENGER BEHOVET: Banksjef Åse Dahl ser ikke lenger poenget med å ha kontanter i banken. De aller fleste bruker digitale tjenester, sier hun.

Foto: Edin Babic / NRK

– Samfunnet blir stadig mer digitalt og kundene vil gjøre mest mulig via nett og mobil, sier banksjef hos Nordea på Oslo S, Åse Dahl.

Som den første av storbankene kutter Nordea Bank ut håndtering av kontanter over disk fra i dag. Og det er Filialen på Oslo S er den siste som slutter med kontanthåndtering.

– Hele samfunnet går den veien. De andre bankene følger med, det er bare et tidsspørsmål. Veldig mange kunder har tatt mobilbank og nettbank i bruk, i tillegg har vi minibanker der folk tar ut kontanter og valuta. Banken ser ikke lenger det store behovet i å ha kontanter over disk.

Reduserer risiko for ran

Ved å kutte ut kontanter over disk minsker også risikoen for ran av banker og personer, mener Dahl.

– Det er risiko forbundet med kontanter. Det tar vi ansvar for. Vi er med på å gjøre samfunnet kontantfritt og dermed reduserer risiko.

Antallet betalinger med kontanter har gått gradvis ned. I 2001 ble 11 prosent av betalingen gjort med kontanter her til lands, viser tall fra Norges bank. I dag er det 5,3 prosent.

Føler seg naken uten kontanter

Bankkunde Torstein Schee

Overrasket bankkunde: Torstein Schee tror ikke alle klarer å forholde seg til en automat når de trenger kontanter.

Foto: Edin Babic / NRK
bankkunde Eva Strøm

FØLER SEG NAKEN UTEN KONTANTER: Bankkunde Eva Strøm liker ikke at Nordea slutter med kontanter over disk. Hun synes det er håpløst for de som er litt eldre.

Foto: Edin Babic / NRK

Kunde Torstein Schee sier han aldri går i banken for å ta ut eller sette inn penger, men er likevel overrasket over at banken slutter med kontanter over disk:

– Det høres veldig rart fordi jeg tror ikke alle klarer å forholde seg til en automat.

Eva Strøm er også overrasket over utviklingen. Hun er i banken for å få valuta til en reise.

– Jeg synes det er håpløst for oss som er litt eldre. Jeg må alltid ha kontanter, uten kontanter føler jeg meg naken.

Kontanter brukes mer utenfor Norge

Men du skal ikke reise langt før du trenger klingende mynt. Mens under 5 prosent av betalingene i Norge skjer kontant er det helt motsatt i store deler av Europa og verden. I USA foregår fortsatt nesten halvparten av transaksjonene med kontanter.

– Norge har kommet utrolig langt i forhold til andre land. Du skal ikke så langt ned i Europa før du merker at det er mer vanlig med kontanter, sier Dahl.

Flere går mot et kontantfrie filialer

Dnb har bare kontanthåndtering i sin filial på Gardermoen. Men de har bank-i-butikk-løsninger i mange butikker over hele landet, hvor de fortsatt håndterer kontanter.

Sparebank1 har en filial med kontanthåndtering i Oslo og Akershus, den ligger på Youngstorget. En del småbanker rundt omkring i distriktene har fortsatt kontanthåndtering i sine filialer.