Hopp til innhold

Mirjam er Oslo-politikernes drømmeborger

Politikere vil at flere skal leve som henne for å redusere klimautslipp. Brukte møbler, klær og sko vil da bli normalen.

Mirjam Kammler

Klærne kjøper hun helst brukt. Nå skal Oslo prøve å få flere til å tenke gjenbruk.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Jeg har prøvd å lime dem selv, men det varte ikke så lenge, sier Mirjam Kammler (24) og legger to støvletter på disken. Under den ene henger såla og slenger.

Mannen bak disken studerer den gapende glippen.

– Du må aldri bruke superlim på skinn. Det blir hardt og knekker. Men du skal ha for forsøket, sier Ali Said.

Han driver et lite skinn-, salmaker og skredderverksted på Grünerløkka i Oslo.

Når skoene går opp i liminga, tar Mirjam de med til skomakeren for å reparasjon.

Mirjam Kammler har prøvd å reparere selv, men trenger fagmann til å se på støvlettene.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Uten at han fikk det med seg, gjorde politikerne i Oslo før jul et vedtak som kan gi sånne som ham mer å gjøre. Gjennom forbruksstrategien (se faktaboks) skal hovedstaden bli en foregangsby for gjenbruk, reparasjon og deling.

Stor utslipp fra forbruk

Ifølge SSB har innbyggerne i og rundt Oslo og det største forbruket i landet målt i pengebruk. Og mye av det vi kaster er materialer og ressurser som kunne vært gjenbrukt, reparert eller på andre måter blitt ført tilbake i kretsløpet.

– Osloborgernes største klimaavtrykk kommer av forbruket vårt. Vi kjøper ting som er laget andre steder og som gir utslipp andre steder. For oss er det viktig å kutte de utslippene også, sier miljø- og samferdselsbyråd i Oslo, Arild Hermstad (MDG)

Arild Hermstad

Oslofolks største klimagassutslipp kommer fra materielle ting de kjøper, sier Arild Hermstad.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Nylig vedtok politikerne en annen strategi som har fått mye mer oppmerksomhet. Den såkalte klimastrategien, der målet er å fjerne alle klimagassutslipp fra bytrafikken i løpet av ti år.

Sånn sett er det bra at folk kjøper elbil. Samtidig gir bilen et klimagassutslipp langt utenfor byens grenser. Utslippet fra ting vi kjøper er 6-13 ganger større enn lokale klimagassutslippet i Oslo.

– Kjøper du en ny bil så har du altså bidratt til store klimagassutslipp i utlandet, sier Hermstad.

Derfor er det en fordel om vi blir flinkere til å dele bilene, mener Hermstad. Og at innbyggerne får muligheten til å ta kollektiv og sykle.

– Andre ting man kan gjøre for å minske utslippene er å kaste mindre mat, spise mat med mindre klimaavtrykk. Gjenbruke og reparere framfor å kjøpe nytt hele tiden, ramser han opp.

Vil ha egne kjøpesentre

– Vi må gjøre det enklere å reparere framfor å kjøpe nytt, sier nestleder i Samferdsel og miljøutvalget i Oslo, Nicolai Øien Langfeldt fra Høyre.

Blant de politiske partiene i Oslo er det bred enighet om at byen må få ned forbruket.

Venstre har fått inn et punkt i planen om at Oslo må satse på egne kjøpesentre for gjenbruk, reparasjon og redesign, slik de har i Sverige.

– I mange sammenhenger er det vanskelig å kjøpe brukt og det er heller ikke lagt til rette for at du skal reparere, sier bystyrerepresentant for Venstre, Marit Vea.

Mirjam mener mange har shopping som hobby, men man blir ikke lykkelig av å ha så mange ting.

Bra om flere får opp øynene for brukt, synes Mirjam Kammler.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Sparer penger og miljø

Nye støvletter kostet 3000 kroner. Nå får de nytt liv for 350 kroner. Det er Mirjam Kammler godt fornøyd med.

– Man sparer jo penger. Jeg blir veldig glad i tingene jeg har. Hvis jeg først har funnet noe jeg liker veldig godt, så er det gøy å ha det så lenge som mulig, sier hun.

24-åringen synes det er fint at hjembyen satser på gjenbruk.

– Jeg kjøper det meste av møbler på finn.no. Og klærne kjøper jeg stort sett brukt. Vi lever i et samfunn hvor vi bruker og kaster tingene veldig fort. Det er fint å være en motvekt til det. Det tror jeg flere hadde hatt glede av, sier Kammler.

Hun er også veganer og unngår å fly. For kommunen er det ikke et mål å bli veganer, men å redusere kjøttforbruket er det.

Dermed oppfyller hun mange av målene som politikerne vil at innbyggerne skal strekke seg mot. Men poltikerne forventer ikke at alle skal bli som Kammler.

– Det kan være vanskelig å være så flink at man gjør alt rett sånn som Mirjam. Men de fleste av oss kan jo la oss inspierere, sier avslutter Hermstad.

Mirjam Kammler på sykkel

Rundt om på Grünerløkka finnes det mange bruktbutikker. Politikerne drømmer om egne kjøpesentre for bruktting.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK