Hopp til innhold

Får ikke henlegge hverdagskriminalitet

Statsadvokaten har bestemt at politiet på Romerike likevel ikke kan henlegge underslag, tyverier, skadeverk eller narkotikabruk.

Romerike Politidistrikt

På politistasjonen i Lillestrøm får de får ikke lov til å henlegge saker som omhandler hverdagskriminalitet.

Foto: Dina Johnsen / NRK

Politimester Bjørn Vandvik

Politimester på Romerike Bjørn Vandvik.

Foto: Politiet

I et brev til politimester Bjørn Vandvik på Romerike skriver Oslo statsadvokatembeter at Romerike politidistrikt ikke har lov til å innføre et slikt direktiv uten å drøfte det med en overordnet påtalemakt.

Før helgen kom det frem at politiet ikke lenger vil etterforske hverdagskriminalitet.

I et internt direktiv som Romerikes Blad har fått tak i, har etterforskere blitt beordret til å la saker som innbrudd, nasking, slagsmål og narkotikabruk ligge.

Men nå har statsadvokaten opphevet direktivet.

– Har hatt en uheldig utvikling

– Vi er uenig i den formen dette direktivet har fått, og da har vi benyttet oss av vår mulighet til å overprøve det. Det skjer i full forståelse med politidistriktet, sier statsadvokat Erik Førde til NRK.

I brevet står det at statsadvokaten har forståelse for at Romerike politidistrikt har problemer med etterforskningskapasiteten. Men de slår fast at dette ikke uten videre kan løses ved massehenleggelser.

Førde sier de derfor skal i dialog med politidistriktet for å se på hva som kan gjøres med kapasiteten.

– Vi har sett at Romerike politidistrikt over tid har hatt en litt uheldig utvikling når det gjelder gamle saker som blir liggende i kø. Nå skal vi sammen se på hva som er årsaken til dette, sier Førde.

Kan fortsatt prioritere saker

Men brevet slår også fast at politidistriktet kan prioritere alvorlige saker. Statsadvokaten skriver at det er bra at Romerike brukes ressurser på saker som bør prioriteres.

– Når man gjør en sånn prioritering, vil ikke det innebære en henleggelse av andre ting?

– Nei, det trenger det ikke å bety. Sakene skal etterforskes, men de skal tas på et senere tidspunkt. Noen ting er hastetilfeller, og da må det prioriteres. Andre ting må vente lenger, sier statsadvokat Erik Førde.

I en pressmelding skriver politimester Bjørn Vandvik at han i ettertid ser at det gikk for raskt da de laget direktivet.

– Måten det ble formulert på bidro også til en oppfatning om at det skulle være fritt fram for hverdagskriminalitet. Jeg beklager at dette ble inntrykket hos publikum, det var aldri hensikten med direktivet, sier Vandvik.

Politimesteren vil ikke kommentere saken utover det.

3.000 ligger på vent

I dag har politidistriktet nesten 3.000 uoppklarte saker som er eldre enn tre måneder.

– Det er helt nødvendig med et direktiv som skal prioritere alvorlige forbrytelser når det ikke er nok ressurser, sa politiadvokat Jon Letnes ved Romerike politidistrikt til NRK på fredag.

Saker som de prioriterer er voldtektssaker, familievold og seksuelle overgrep.

Politimesteren på Romerike sier at han i sitt første år i stillingen har tilført to juriststillinger, og at han vil fortsette å se på dette i tiden fremover.