Hopp til innhold

Kan bli skremt fra å søke hjelp

Ungdom som står i fare for å bli tvangsgiftet bort kan bli skremt fra å søke hjelp.

Khadan

For ti år siden hadde Khadan Nafstad latt være å be om hjelp fra SEIF om hun hadde visst at navn og andre opplysninger om henne skulle stå i et register.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Det frykter organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF).

Staten skal starte registrering av tvangsekteskapssaker, men SEIF tror det kan stoppe folk fra å ta kontakt.

Var livredd

NRK møtte Kadan Nafstad i kafeen der hun hadde lærlingplassen sin som servitør. Jobben er hektisk, men hun har valgt den selv. Frihet til å ta egne valg har ikke kommet uten kamp.

– Det var mye vold hjemme og tvangsgiftingen var i gang. Jeg fikk ikke lov til å gå på skole, for skole hadde jo ingenting å si for dem, forteller Nafstad.

Som 14-åring pakket hun med seg et par småting og oppsøkte organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) rett etter skoletid. Det er ti år siden nå.

– Jeg husker den dagen som om den var i går. Hjertet mitt banket tre ganger så mye som vanlig. Min største frykt var at de skulle be meg om å dra hjem igjen for å overnatte der. Det hadde vært farlig for meg, sier Nafstad.

Bekymret

Som et ledd i handlingsplanen mot tvangsekteskap vil staten samle informasjon om nettopp slike saker som dette i et nasjonalt register.

I det første utkastet som SEIF fikk se var det spurt etter detaljerte personopplysninger. Det bekymrer leder Gerd Fleicher.

Hun frykter at ungdom som er i krise vil bli skremt fra å be om hjelp om de må ut med navn og andre personlige opplysninger.

Leder for organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF), Gerd Fleicher

Gerd Fleicher frykter ungdom skremmes fra å søke hjelp

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

– Vi har snakket allerede med ungdom som har vært gjennom hele prosessen med å bryte ut av vold og tvang. De har svart at dersom de hadde fått vite at de ville bli stående i et register med navn og nummer, så hadde de kanskje ikke våget å be om hjelp i det hele tatt, sier Fleicher.

Anonymt register

Barne, likestillings- og inkluderingsdepartementet skriver i en epost at de planlegger et anonymt register, men at det er uklart hva informasjon som skal registeres og hvem som får tilgang til det.

Departementet sier at bekymringen til SEIF blir tatt med i arbeidet med registeret.

- Ville blitt skremt vekk

For ti år siden hadde Khadan Nafstad snudd i døra og ikke følt seg trygg om navn og andre opplysninger om henne skulle stå i et register.

– Det hadde skremt meg skikkelig.

– Kunne det ha stoppet deg fra å oppsøke hjelp?

– Ja. Dette er ikke noen god ide i det hele tatt, sier Khadan Nafstad.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus