Hopp til innhold

Kamzy-kampanje i Oslo Arbeiderparti

– Det er vanskelig å skjønne og enda vanskeligere å kommunisere at Arbeiderpartiet stiller seg bak en ordførerkandidat fra et annet parti, sier initiativtaker.

Khamshajiny Gunaratnam

IKKE KANDIDAT: Mange i Oslo Arbeiderparti stusser over at Kamzy Gunaratnam ikke er foreslått som ordførerkandidat. Nå sier hun til NRK at hun ikke er kandidat selv om hun skulle bli foreslått på nominasjonsmøtet.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tidligere mangeårig bystyrerepresentant og styremedlem Knut Roger Andersen var en av dem som stusset da styret i Oslo Arbeiderparti pekte på sittende SV-ordfører Marianne Borgen (67) som ordførerkandidat.

– Opplagt kandidat

I forkant av nominasjonsmøtet 2. mars har han sendt brev til et femtitalls sentrale tillitsvalgte der har argumenterer for at Arbeiderpartiet må ha egen ordførerkandidat.

Knut Roger Andersen

SKJØNNER IKKE: Ap-veteran Knut Roger Andersen kan ikke fatte og begripe at et parti av Arbeiderpartiets størrelse ikke skal ha egen ordførerkandidat i landets hovedstad.

Foto: Olav Juven / NRK

I så fall er Oslos profilerte varaordfører Kamzy Gunaratnam (30) den opplagte kandidaten, slår partiveteranen fast.

– Oslo Arbeiderparti har aldri stilt seg bak andre kandidater og latt være å stille kandidater ved valg.

– Vi er fortsatt et parti med integritet og tyngde til å kunne stille også ordførerkandidat i landets største by, skriver han i e-posten som gikk ut søndag.

Minoritetsbakgrunn

– Jeg syns det er rart prinsipielt fordi det er vedtektsfestet at Arbeiderpartiet skal ha en egen ordførerkandidat, sier Knut Roger Andersen til NRK.

– For det andre har vi alltid hatt en ordførerkandidat. Og for det tredje er denne byen under utvikling, og Kamzy er den eneste med minoritetsbakgrunn på de ti kumulerte plassene.

– Hun er kanskje en av de mest markerte varaordførerne i Oslos historie og en person mange identifiserer seg med.

– Hun kan gjenspeile noe av den kraften og mobiliseringen vår tids politikere trenger etter blant annet sin erfaring fra Utøya 22. juli. Jeg kan ikke forstå at hun ikke kan bli nominert som ordførerkandidat, sier Andersen, som ikke vil kalle sitt initiativ en kampanje.

Raymond og Kamzy på topp

Nominasjonskomitéen i Oslo Arbeiderparti la nylig fram sitt forslag til kommunevalgliste med byrådsleder Raymond Johansen og varaordfører Kamzy Gunaratnam på de to øverste plassene.

Samtidig vedtok Oslo Aps styre enstemmig at Arbeiderpartiet går til valg med Raymond Johansen som byrådsleder og Marianne Borgen fra SV som ordfører.

– I 2015 samlet Arbeiderpartiet, SV, MDG og Rødt seg om Marianne Borgen som ordfører. Hun har ivaretatt vervet og representerer hele byen på en god måte, sa leder i Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen, da liste ble lagt fram.

De rødgrønne partiene i Oslo

PEKER PÅ BORGEN: Styret i Oslo Arbeiderparti mener at Marianne Borgen (SV) bør fortsette som ordfører i Oslo. Her fra presentasjonen av det rødgrønne firepartisamarbeidet i dagens bystyre.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Det er naturlig at Marianne Borgen fortsetter som ordfører etter valget, men det er selvsagt styrkeforholdet mellom partiene som avgjør konstitueringen av bystyret og sammensetningen av byrådet, argumenterte Jacobsen.

Maktarrogant parti

Frode Jacobsen

OVERRASKENDE: Leder for Oslo Ap, Frode Jacobsen, innrømmer at valget av SVs Marianne Borgen som ordførerkandidat kom overraskende på en del.

Foto: Olav Juven / NRK

– Det har vært spørsmål fra folk i Oslo Arbeiderparti om den beslutningen, som nok kom litt overraskende for en del, sier Jacobsen til NRK.

– Men jeg opplever at det er stor forståelse for den beslutningen som er gjort, sier han.

– Arbeiderpartiet har tidligere vært beskyldt for å være et maktarrogant parti som ikke bryr seg om andre og som drømmer om en verden hvor vi fortsatt har femti prosents oppslutning.

– For fire år siden valgte Arbeiderpartiet å stemme for Marianne Borgen som ordfører. Det er første gang i historien vi har stemt for en annen ordførerkandidat enn vår egen når bystyret har valgt ordfører.

– Vi synes det er naturlig og riktig å gi en avklaring i god tid før valget. Dersom velgerne gir oss mandat til å fortsette, ønsker vi at Raymond Johansen skal fortsette som byrådsleder og den ubestridte sjefen i Oslo, og at Marianne Borgen skal fortsette som ordfører, sier Frode Jacobsen.

Vil ikke være kandidat

Hovedpersonen selv, Kamzy Gunaratnam, gjør det på direkte spørsmål fra NRK klart at hun ikke er ordførerkandidat dersom det kommer forslag om dette på nominasjonsmøtet 2. mars.

– Jeg er nestleder i et partistyre som enstemmig har vedtatt at vi ikke går til valg med en ordførerkandidat. Det stiller jeg meg bak, sier hun.

Hun poengterer at hun er den første kvinnen som er foreslått på lista og den første med minoritetsbakgrunn.

– Jeg er stolt av å stå på lista og at jeg har blitt foreslått som nummer to, side om side med Raymond Johansen, sier Kamzy Gunaratnam.