Hopp til innhold

– Frp presser byrådet til en dårlig snuoperasjon

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener at landets rektorer selv bør bestemme om skolene har behov for et stillerom som kan brukes til bønn for muslimer.

Kristin Halvorsen

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener at skolebyråd i Oslo Torger Ødegaard bør stole på at rektorene i Oslo tar den beste beslutningen når det gjelder et rom på skolen som kan brukes til bønn.

Foto: Nyhetsspiller

Torger Ødegaard

Skolebyråd Torger Ødegaard.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
Mehtab Afsar

Generalsekretær i islamsk råd Mehtab Afsar.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Skolebyråd Torger Ødegaard har snudd 180 grader rundt. Han har tidligere sagt at det er opp til rektorene. Nå har Frp presset han til å snu, sier Halvorsen til NRK.

LES: Ikke bønnerom i Oslo-skolen

Hun mener snuoperasjonen dreier seg mer om budsjettet i Oslo, enn religionsfrihet.

– Elevene har ikke rett til et stillerom. Men jeg mener at det er klokt at beslutningene tas ved hver enkelt skole. Ødegaard bør stole på rektorene sine. Han har sin fulle rett til å overstyre rektorene i Oslo, og jeg kan ikke overstyre det, sier kunnskapsministeren.

Ikke bønnerom, men stillerom

Generalsekretær i Islamsk Råd Mehtab Afsar er skuffet over beslutningen til skolebyråden.

– Jeg er enig at det ikke skal være egne bønnerom, men man må se an behovet. Det er viktig for mange å praktisere sin tro.

– Jeg er skuffet over at skolebyråden snur etter at han i våres sa at det var opp til skolene selv å bestemme hvorvidt de ønsket et stillerom, sier Afsar.

Han mener det er villedende å si at det er egne bønnerom man vil ha.

– Man vil ha et stillerom; et sted å gå til hvor man kan bruke fem til ti minutter på å be i friminuttene. Andre aktiviteter som avslapning, praktisering av andre religioner eller yoga kan skje i stillerommet.

– Hagen tar feil

Afsar mener Carl I. Hagen ikke har ikke satt seg inn i saken.

– Man driver ikke med radikalisering selv om man har behov for å be en bønn.

Gruppeleder til Frps bystyregruppe i Oslo Carl I. Hagen har truet med å sette budsjettavtalen på spill, hvis byrådet ikke fikk på plass et sentralt forbud mot bønnerom på skolene i Oslo.

– Hvis ikke Høyre og resten av byrådspartiene ønsker å støtte oss i et forbud mot muslimske bønnerom på skolene, blir det meget vanskelig med en budsjettavtale, sa Hagen.

– Ikke snudd 180 grader

– Jeg har ikke snudd 180 grader. Her lager kunnskapsministeren et politisk spill ut av en alvorlig sak. Jeg sier nå hva jeg i våres sa, og det er at jeg ikke ønsker et rom for bønn i skolen, sier skolebyråd i Oslo, Torger Ødegaard.

Han understreker at saken er vanskelig, og at at han har respekt for elevers religion.

– Vi er kjent med at det er press mot elever om å delta i bønn på fritiden fra for eksempel imamer. Det ønsker vi ikke i skolen. Skolen er sted for å lære, sier Ødegaard.

LES OGSÅ: Skoleelever ber på parkeringsplass

Video Nektes å be på skolen

SE VIDEO: Elever på Ulsrud skole ber på parkeringsplassen.