Hopp til innhold

Gratis AKS til over halve Oslo

Langt flere oslobarn får gratis aktivitetsskole etter sommerferien. Fra 1. august tilbyr ytterligere 21 skoler kostnadsfri AKS.

Skolegården på Vahl skole

Her på Vahl skole i bydel Gamle Oslo fikk de gratis kjernetid i aktivitetsskolen allerede i 2015. Nå utvides ordningen.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Utvidelsen innebærer at 1000 nye oslobarn får tilgang til gratis AKS, ifølge byrådet. Det skal fortsatt være barnas postnummer som avgjør om man får godet, ikke om man er fattig eller rik.

– Vi er glad for at vi i revidert budsjett kan utvide gratis kjernetid i Aktivitetsskolen i hele indre øst. Det betyr at halvparten av barneskolene i Oslo har gratis AKS hver dag, sier byråd for oppvekst og kunnskap Tone Tellevik Dahl (Ap).

Tilbudet blir nå utvidet til å gjelde på 1. trinn på 14 skoler i Oslo indre øst og 7 skoler i Bjerke bydel. Dermed har totalt 57 skoler gratis AKS fra sommeren. Samtidig skal tilbudet utvides til 2. trinn på skoler i Alna, Stovner og Grorud.

Elever motiveres

De skolene som har hatt gratis kjernetid, har opplevd en 40 prosent vekst i antall elever i AKS.

Tone Tellevik Dahl

Byråd, Tone Tellevik Dahl (Ap). utvider ordningen til hele indre øst i Oslo.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Skolene forteller at elevene blir mer motiverte og får forsterket læringen på skolen. De får bedre språk og flere venner, sier Dahl

Hun legger til at forskning viser at tidlig innsats hindrer at barna får problemer senere på skolen.

Urettferdig for fattige på vestkanten

Opposisjonen jubler derimot ikke over forslaget til byrådet.

De har valgt en dårlig modell for gratis AKS. Vi mener de burde gitt AKS gratis til alle familier som har lav inntekt, uavhengig av hvilken bydel de bor i Oslo, sier Guri Melby, gruppeleder, Venstres bystyregruppe i Oslo.

Hun mener byrådet bør gi støtte etter inntekt, fordi dette vil hindre en urettferdig fordel, som bydelsgrenser gir.

– Det er urettferdig modell, fordi fattige familier på vestkanten ikke får delta. Samtidig får en del høyinntektsfamilier på østkanten støtte. Det er ikke lettere å være blant de 10 prosentene som er utenfor på vestkanten, enn å være blant de 30 prosentene med lavinntekt på østkanten. Dessuten betyr dette at en hel del rike mennesker på østkanten får gratis AKS, sier Melby.

Den samme kritikken kommer fra Høyre.

Guri Melby

Leder av Venstres bystyregruppe, Guri Melby, mener modellen er urettferdig.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– De starter i feil ende. De burde gitt gratis AKS til alle familier med reelt behov uansett hvor de bor. Nå tar de et stort innhugg i skolebudsjettet, uten at de med lav inntekt på vestkanten får nyte godt av det, sier Saida Begum, Høyres fraksjonsleder i Kultur- og utdanningskomiteen.