Hopp til innhold

Førerløs RIB over fjorden, da fire unge mennesker havnet i sjøen

En brottsjø kastet ungdommene på sjøen ved Nakholmen. Den førerløse RIBen, med 175 hestekrefter, fortsatte i stor fart over fjorden før den strandet på Snarøya.

Båt RIB Fornebu

Den førerløse båten gikk i voldsom fart opp på stranda på Fornebu.

Foto: Siw Stensaas Thorsen

Politibåt og brannbåt rykket ut etter at det har skjedd en småbåtulykke ved Nakholmen, mellom Lindøya og Bygdøy, i indre Oslofjord ved 17-tiden mandag ettermiddag.

– Fire personer ble kastet ut av en RIB da den traff en bølge. De ble reddet om bord i en seilbåt, sier Steinar Hausvik i oslopolitiet.

Klokka 17.30 melder politiet at de fire nå blir fraktet inn til Vippetangen, der ambulanser venter.

– Det er ikke alvorlige skader blant de fire som ble kastet av båten. De er mellom 16 og 20 år, og det er både jenter og gutter blant dem. De kjøres nå til legevakten.

– Motoren sto på full spiker da jeg stanset den

Fra Nakholmen der ungdommene havnet i sjøen fortsatte RIBen i stor fart til den traff strandkanten til Svartebukta på Snarøya, like ved Lysaker brygge.

Nærmeste nabo, Siw Stensaas Thorsen, forteller at hun hørte et gedigent smell, antakelig fra da båten traff noen store steiner, og deretter ett til da den traff svaberget.

Siw Stensaas Thorsen

Siw Stensaas Thorsen, nabo.

Foto: Siw Stensaas Thorsen

– Jeg trodde først det var en person med hjerteinfarkt eller noe sånt, ikke en førerløs båt. Så jeg løp rundt for å se om noen var skadet.

Naboen forteller at RIBen var en Zodiak, og hun anslår at den er mellom 22 og 24 fot. Gummibåten hadde en utvendig motor med 175 hestekrefter.

– Båten må ha hatt en helvetes fart og kapasitet. Motoren sto jo på full spiker da jeg kom, så jeg fikk stanset den, sier Siw Stensaas Thorsen.

– Flaks at ingen ble skadet

RIBen krysset altså Oslofjorden i voldsom fart, og politiet sier at de ikke har fått melding om at noen andre kom til skade på ferden.

– Og det er ganske flaks, når du tenker på den avstanden, sier Steinar Hausvik, operasjonsleder i politiet.

Også Redningsselskapets Eigil Andersen tenker på at det kunne gått langt verre med denne førerløse båten.

– På en varm sommerdag kunne det fort blitt en stor risiko når den der havnet på stranda, sier Eigil Andersen.

– Det er jo også mange myke trafikkanter, med folk som padler stående på brett, og kajakker innerst i Oslofjorden?

– Redningsselskapet anbefaler folk å bruke dødmannsknapp, selv om det ikke er påbudt. Hvis du havner i sjøen, stopper båten. Det er jo selvsagt en stor sikkerhet for deg selv og for alle rundt deg.

Politibåt

Mandag kveld ligger politibåten fortsatt ved Svartebukta.

Foto: Siw Stensaas Thorsen
Nakholmen