Hopp til innhold

Fiolinfamilien samlet

De siste ti årene har fiolinbygger Jacob von der Lippe bygget 45 instrumenter. Nå har han samlet 25 av dem og eierne deres for en unik konsert.

Jacob von der Lippe

Han har lenge drømt om å samle instrumentene til konsert.

Foto: Maiken Andersen

For ti år siden flyttet han fra Italia til Oslo og startet fiolinverksted. Han var da ferdig på den internasjonale fiolinbyggerskolen i Cremona.

Siden da har han bygget 45 instrumenter i verkstedet sitt på Adamstuen i Oslo.

– Hvert instrument blir som et lite barn. Det tar måneder å lage dem. Jeg kjenner hvert enkelt av dem igjen. Det blir som å se seg selv i speilet for ti år siden, sier Jacob von der Lippe.

En gammel drøm

Han har lenge drømt om å samle «barna» til konsert og høre alle instrumentene sammen, og i anledning 10-årsjubileet til verkstedet blir drømmen til virkelighet.

Jacob von der Lippe

Jacob von der Lippe

Foto: Maiken Andersen

– Jeg spurte alle eierne til de 45 instrumentene, men det ble vanskelig å få samlet alle. Alle hadde lyst, men å få folk fra inn- og utland samlet til en konsert ble vanskelig. Vi endte opp med 25, sier han.

Og i kveld møtes de til konsert i Ridehuset på Akershus festning. Eierne selv spiller på sitt instrument. De fyller hele orkesteret, bortsett fra bassrekka - den er innlånt fra Kringkastingsorkesteret.

– Det var viktig for meg at eierne skulle spille selv, ellers ville litt av poenget blitt borte. Dette er musikere som til daglig spiller på mine instrumenter, nå får jeg høre alle på en gang, sier von der Lippe.

Utvidet familie

Han har allerede fått en liten smaksprøve, men er veldig spent foran konserten.

– Stemningen og følelsen er veldig god. Jeg har tre ordentlige barn fra før, men når jeg har disse i tillegg, blir familien utvidet betraktelig, sier han.

Og musikerne føler det litt på samme måte.

– Musikerne sier de føler seg veldig hjemme blant de andre instrumentene, man får følelse av at man tilhører en familie. Noen kjenner hverandre fra før, andre møtes for første gang.

Og kanskje blir det ti år til neste gang...

Les også: | Fiolin-maestroen