Hopp til innhold

Familie kostet bydel 5 millioner

En åttebarnsfamilie kostet barnevernet i bydel Søndre Nordstrand 50.000 kroner - i døgnet.

Barnevern
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Famile med åtte barn har kostet bydel fem millioner kroner på tre måneder

Nadeem Butt

Nadeem Butt

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Utgiftene er nå nesten halvert, forteller leder av bydelsutvalget, Nadeem Butt fra Arbeiderpartiet.

– For en måned siden ble beløpet redusert til 30.000 kroner i døgnet. Fordelt på andre barn så syns jeg ikke det er oppsiktsvekkende mye.

Barnevernsutgiftene sprenger budsjettene i Søndre Nordstrand. Institusjonstiltak for barnevernsbarn har økt med 20 prosent i forhold til i fjor. Søndre Nordstrand går trolig med 86 millioner kroner i underskudd i år, ifølge en økonomi-rapport.

Ba om penger

Fremskrittspartiets gruppeleder på Søndre Nordstrand, Trond Hjelmerud, tror det vil ramme bydelen hardt.

– Barnevernet er den store utfordringen i bydelen vår. Et barnevern som politikere ikke har særlig stor innflytelse på fordi dette er lovpålagte tiltak. Politikerne kan i liten grad påvirke hvordan administrasjonen arbeider.

Det er tiltak der barn tas ut av familien og plasseres på institusjon som skaper problemer for Søndre Nordstrand. Barnevernet ba i mai om mer penger på grunn av akuttiltak for en familie med 8 barn i alderen 17 år og nedover. Men Butt vil ikke si noe mer om familien eller hvorfor barnevernet grep inn.

– Der er en stor familie med veldig spesiell sammensetning og det vil være veldig lett gjenkjennelig for folk som kjenner forholdene lokalt. Jeg ønsker derfor ikke å si noe om det.

Hjelmerud mener fagfolk har et ansvar i slike tilfeller.

– I og med at vi er en stor bydel er det behov fot mulige akuttplasser som man kan tilby i slike tilfeller og da vil det umulig koste 50 000 kroner døgnet. Jeg vet ingenting om denne familien og det er selvfølgelig en familie med store utfordringer. Hva salgs tiltak man skal sette i gang det må fagfolkene vite og informere politikerne om.

– Uakseptabelt

Peter N. Myhre

Peter N. Myhre

Foto: Fremskrittspartiet

Leder i Oslo Fremskrittsparti, Peter N. Myhre, mener det er uakseptabelt at barnevernet i Søndre Nordstrand bruker fem millioner kroner på familien i løpet av tre måneder.

– Det sier jo seg selv at når det er så dyrt å ta hånd om innvandrere så er det ikke veldig mange familier vi kan ta i mot. Dersom vi mottar 20.000 i år i tillegg til de vi allerede har her fra før så sier det seg selv at vi er nødt til å gjennomføre en kraftig begrensning i tilflyttingen til Norge i årene fremover.