Hopp til innhold

Fagforbundet rystet over Incita

De mener selskapet kan ha tjent penger på å bruke selvstendig næringsdrivende som helsepersonell.

Bøn sykehjem

Arbeidere ved Bøn sykehjem i Eidsvoll har jobbet over 100 timer i uka. Sykehjemet blir drevet at Incita.

Foto: Fredrik Buer / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Torsdag avdekket NRK at det private helseforetaket Incita har begått grove brudd på Arbeidsmiljøloven over flere år.

Selskapet baserer seg i stor grad på sykepleiere, hjelpepleiere og miljøarbeidere som selvstendig næringsdrivende. Slik kan en bedrift spare penger til blant annet pensjon, arbeidsgiveravgift og overtidsbetaling.

– Det synes jeg er drøyt. Det er rovdrift på arbeidstakerne, og jeg synes ikke dette er forsvarlig forhold i driften, sier Fagforbundets advokat, Hans Christian Monsen.

Incita avviser at de bruker frittstående konsulenter for å spare penger.

– Det er ingen økonomiske årsaker til at Incita gjør dette. Det er slik det blir fordi man må få tak i de menneskene som er helt nødvendig for å ta vare på syke mennesker, sier styreleder i Incita, Bengt Lasse Lund.

400 - 500 timer i måneden

Når helsepersonellet er selvstendig næringsdrivende, trenger de ikke å følge Arbeidsmiljøloven. NRK kjenner til at enkelte av de innleide konsulentene jobber så mye som 400 - 500 timer i måneden og går faste turnuser.

– Dette er omgåelse av loven. Det er ikke mulig å bruke selvstending oppdragstakere på pleieinsitusjoner. I praksis må de være underlagt styringsrett, ellers blir det ikke forsvarlig drift, sier Monsen.

Incita sier ingen av deres ansatte har blitt tvunget til å jobbe doble skift.

– De ansatte gjør dette fordi de har lyst til det selv. Ingen i Incita har blitt tvunget til å jobbe doble vakter, sier Lund.

– En spade er en spade

Såkalte innleide næringsdrivende utgjorde over halvparten av Incitas lønnsbudsjett på vel 85 millioner kroner i 2009.

De næringsdrivende er realiteten sykepleier, hjelpepleier og miljøarbeidere.

– Det er realtiteten som teller ikke formaliteten. De kan ikke komme utenom arbeidsmiljøloven ved å kalle dem en selvstending næringsdrivende. En spade er en spade uansette hva du kaller den, sier Monsen.

Vil tilby faste stillinger

Incita forteller at de gjerne vil tilby arbeiderne faste stillinger, men mangler søkere.

– Vi kan ikke tvinge folk inn i fast ansettelse, sier Lund.

Han sier at de har utlyst faste stillinger, men at mangelen på helsepersonell i Norge gjør det vanskelig å besette disse.

– Jeg sier ikke at dette er heldig, eller at vi ønsker at det skal være slik. Vi burde absolutt hatt nok mennesker, men vi har ikke det i Norge.

  • Vet du om lignende forhold eller har informasjon i til denne saken? Tips NRK på MMS: 1987 med kodeord: «tips», eller e-post: nett.ostland@nrk.no