Hopp til innhold

Dømt til tvungen psykisk helsevern

En 27 år gammel mann er dømt til tvungen psykisk helsevern etter å ha knivdrept en ansatt ved Nav Grorud august i fjor.

Anni Rachmawati Godager
Foto: Scanpix/privat

Den 27 år gamle mannen stakk den 34 år gamle Anni Rachmawati Godager i ryggen og hodet med kniv, og hun døde tre dager senere.

Saken var oppe retten i Oslo tingrett 18. og 19. august, og 27-åringen er nå dømt til tvungen psykisk helsevern. Mannen har tidligere innrømt de faktiske forhold, men ikke erkjent straffskyld.

27-åringen har sagt at han følte seg truet av saksbehandleren i NAV, kvinnen som han stakk med kniv. Han skal ha hatt en klar oppfatning av at hun ville ha stukket ham først.

Mannen tilbrakte hele varetektsperioden fra august, på Dikemark sykehus der han har vært under judisiell observasjon.

– Har klare vrangforestillinger

Psykologspesialist Pål Grøndahl har vært én av to rettspsykiatrisk sakkyndige i rettssaken, og han har undersøkt den tiltalte sammen med spesialist i psykiatri, Rita Lyngved.

I retten fortalte Grøndahl at tiltalte, som er av norsk-pakistansk opprinnelse, ble tatt hånd om av barnevernet som 7-åring og senere var på en barnevernsinstitusjon. Mannen har også en lang historie innen psykisk helsevern, og i en rapport fra 2009 mener de sakkyndige at han er psykotisk.

– Vi mener han er paranoid schizofren, med klare vrangforestillinger, og at han har psykotiske symptomer, oppsummerte Grøndahl i Oslo tingrett. Han beskriver dette som grunnleggende endringer av tenkning og oppfatning, og avflatende effekt på følelsene.

Grøndahl fortalte at det var viktig å få mannen til behandling, og at han mener tiltalte var psykotisk forut for handling.

Den 27 år gamle mannen har blitt behandlet med medikamenter, men samtaleterapi har vært vanskelig.

Ba om tvungen psykisk helsevern

Gjerningsmannen er tiltalt for drap etter straffelovens paragraf 233, første ledd. I tiltalen som ble kjent i juni, ber aktor om at mannen blir dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern.

Mannen ble dømt for vold i 2005, og det har tidligere vært tvil om tilregneligheten hans.

Rettssak etter NAv-drapet på Grorud

Rettssaken ble ledet av tingrettsdommer Per Gammelgård. Foran sees de rettspsykiatrisk sakkyndige, spesialist i psykiatri, Rita Lyngved og psykologspesialist Pål Grøndahl.

Foto: Nina Ddiriksen