Hopp til innhold

Dom i Skøyen-drapet faller i dag

45-åringen har hele veien nektet for at han har noe som helst å gjøre med drapet på It-gründer Vegard Bjerck. I dag faller dommen over drapet i garasjeanlegget på Hoff.

Drap på Skøyen

KNIVDREPT: Vegard Bjerck ble funnet drept i denne garasjen etter å ha blitt knivstukket 11 ganger.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Påtalemyndigheten hevdet i retten at den tiltalte skulle ha knivstukket sin nabo i affekt idet Bjerck tok ham på fersk gjerning i å skrape opp biler i det felles garasjeanlegget.

Den tiltalte har innrømmet at han har skrapet opp flere biler på et annet tidspunkt, men nekter for å ha drept sin tidligere nabo.

Aktor Svein Holden la i retten ned påstand om fengsel i 11 år, mens forsvarer Knut Lindboe ba om full frifinnelse.

Strid om bevisene

Rettssaken har vært lang og komplisert, med mye usikkerhet knyttet til bevis, noe som førte til at hovedforhandlingen måtte utsettes slik at nye eksperter kunne vurdere aktoratets hovedbevis, en fruktkniv som de mente var drapsvåpenet.

Global-kniven ble beslaglagt på kjøkkenet hjemme hos tiltalte et halvt år etter drapet, samtidig som 45-åringen ble pågrepet.

I tillegg til norske Kripos, har utenlandske verktøysporeksperter fra Sverige, Tyskland og Nederland gjort grundige undersøkelser av kniven.

Også rettsmedisinere har uttalt seg om den beslaglagte kniven kunne samsvare med skader funnet på avdødes ribbein.

– Mer sannsynlig enn ikke

Fem av rapportene har konkludert med at det er sannsynlig at kniven kan være drapsvåpenet, men kun den tyske verktøyeksperten slo dette fast med høyeste grad av sannsynlighet.

De andre var mer preget av tvil, og konkluderte med at det er mer sannsynlig at fruktkniven er drapsvåpenet enn ikke, men at man ikke kunne være sikker.

Artikkelen fortsetter under bildet

Fruktkniv

FRUKTKNIVEN: Her er en kopi av det politiet ble brukt i drapet. En slik kniv ble funnet hjemme på kjøkkenet til tiltalte.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Samtidig har forsvarerne hentet inn to krimeksperter fra USA og Australia, samt de norsk professor i anatomi, som har ment at det er umulig å trekke noen konklusjon basert på underlagsmaterialet.

Sistnevnte mente det umulig kunne være drapsvåpenet fordi enkelte av skadene var mye lengre enn selve knivbladet. Også på dette punktet har ekspertene vært uenige.

Noen mener slike skader er fullt mulig fordi kroppen trekker seg sammen eller at deler av knivskaftet kan ha fulgt med, mens andre avviser at dette er mulig.

Datamaskinen som alibi

En vesentlig del av hovedforhandlingen har handlet om elektroniske spor på tiltaltes datamaskin.

Tiltalte har sagt at han var hjemme i sin egen leilighet med sykt barn på drapsdagen. Alibiet har blitt styrket av hans datter, som i avhør med politiet har sagt at faren var hjemme hele tida, selv om hun ikke kunne garantere for at han aldri hadde gått ut av leiligheten.

Ifølge 45-åringen arbeidet han på sin datamaskin da drapet ble begått.

Tidsstempler på datamaskinen har derfor vært avgjørende for å bekrefte eller avkrefte om tiltalte faktisk arbeidet på sin datamaskin i løpet av det rundt ni minutters lange tidsrommet da Bjerck ble drept.

Heller ikke på dette beviset ble det klarhet i i løpet av rettssaken, på tross av nitide undersøkelser av datamaskinen og dens programvare.

Ingen entydige bevis

Politiet fant aldri noen blodspor i tiltaltes leilighet. Mye usikkerhet rundt fruktkniven og elektroniske spor, gjør at påtalemyndigheten har pekt på andre indisier, som Svein Holden, mener er en del av bevisbildet.

Blant annet har han trukket frem at en politihund fulgte et spor til tiltaltes inngang.

Påtalemyndigheten har også trukket fram tiltaltes oppførsel som en del av bevisbildet.

Dette dreier seg 45-åringens avdempede reaksjon på nyheten om at et drap hadde skjedd i nærheten av der de bodde, og det faktum at tiltalte ripet opp biler ved flere anledninger fordi han var irritert.