Hopp til innhold

Centralteateret kan bli stengt

Skuespillere raser over kommunens budsjett for Oslo Nye Teater. Hvis ikke flere penger blir bevilget kan Centralteatret bli stengt.

Centralteaterets oppsetning av Ole Brumm

Centralteateret har blant annet satt opp Ole Brumm.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Når Oslo Nye Teater får rundt 8 millioner kroner mindre i budsjett neste år enn de 83 millionene de har søkt om, kan det bety kroken på døra for landets eldste aktive teaterscene Centralteatret.

- Det er en systematisk kaldkveling av et teater, sier skuespiller Per Christian Ellefsen.

Han har lite til overs for rammene Oslo Nye Teater får å jobbe med.

- Oslo Nye Teater drives mer effektivt, økonomisk sett, enn Nationaltheateret og Det Norske Teateret. Det føles så meningsløst at man skal ramme den flinkeste gutten i klassen, sier Ellefsen.

- Må ta ansvar

Flinkeste jenta, pleier å bli kalt Catrine Telle eller teatersjef ved Oslo Nye. Men nesten for å understreke Ellefsens poeng, er hun instruktør når NRK besøker teateret.

Catrine Telle

Catrine Telle.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Oslo kommune fikk ansvaret for Oslo Nye og jeg synes faen skjære meg at de må ta ansvaret også. Det er nesten umulig å leve under disse forholdene. Når de reelt begynner å skjære oss ned, så har vi ikke en sjanse, sier Telle.De siste ti årene har staben ved Oslo Nye Teater flere ganger blitt tvunget til å gjennomføre kraftige kutt for å klare kommunens budsjetter. Staben er redusert til en tredjedel av det den var for ti år siden. Scenene de har nå har de klart å holde åpne, det går ikke med årets budsjett på 75 millioner kroner.

Kan ikke love mer penger

Oslos kulturbyråd Torger Ødegård kan ikke love penger til å redde Centralteatret.

- Vi har foreslått 75 millioner kroner til Oslo Nye Teater. Det er nøyaktig det samme vi foreslo i fjor. Kulturbudsjettet for Oslo er stort. 1, 7 prosent av totalbudsjettet går til kulturformål og vi har mange forpliktelser, sier kulturbyråden.

Ny strategi

"Elling" i mørk nissefilm

Per Christian Ellefsen.

Foto: Skjermdump

I dag, mandag, legger Oslo Nye frem en ny strategiplan for kulturbyråden. Blir ikke den godkjent, spøker det for scenen som fra før av er kjent for å ha ekte spøkelser.

Per Christian Ellefsen vet hvor viktig scenen har vært for ham

- Det var en liten forestilling som skulle gå 30-40 ganger. Centralteateret satte opp dramatiseringen av en bok i regi av Oslo Nye og forestillingen het "Elling og Kjell Bjarne", sier Ellefsen.

Forestillingen ble satt opp i 1999 og ble sett av flere enn 60 000 publikummere i løpet av ett år. Ellefsen spilte også i filmene om Elling.