Hopp til innhold

Ble sendt hjem bevisstløs

En 16 år gammel jente fra Oslo ble for en og en halv uke siden sendt bevisstløs hjem av ambulanse-personell etter et epilepsi-lignende anfall.

Eline Lindhjem og datteren Oda
Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Hendelsen skjedde klokka 2 natt til en søndag, og jenta våknet ikke opp igjen før etter 3 timer.

Ingen informasjon

Eline Lindhjem, som er mor til jenta, har nå meldt saken til pasientombudet og sier hun ikke fikk noe informasjon om datterens tilstand da hun ankom.

- Jeg var i totalt sjokk og lei meg, og kan ikke beskrive hva jeg følte, sier Lindhjem.

Hun opplevde at hennes egen datter ble båret bevisstløs inn i leiligheten av ambulansepersonalet. Hun ble lagt på senga i sitt eget rom, og våknet ikke før tre timer senere.

- Må ikke gjenta seg

Eline Lindhjem
Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

- Det må jo ikke skje. Ungdommer kan jo ikke sendt hjem til foreldre som ikke er leger og ikke kan ta det ansvaret. Jeg synes det er en forferdelig historie som ikke må gjenta seg, forteller en forferdet Lindhjem.

16 år gamle Oda besvimte da hun var ute med venninner natt til en søndag. Hun lider av PNES, som gjør at hun besvimer og får epilepsi-lignende anfall. 16-åringen har fått anfall før, men har aldri opplevd å være bevisstløs så lenge.

Lindhjem synes det er grusomt at hun ikke har fått noen rapport fra sykehuset.

- De fortalte meg jo ingenting.

Skal ha gjennomgang av saken

Hun har nå meldt saken til pasientombudet, og avdelingsleder på Akuttmedisinsk kommandosenter ved Ullevål sykehus, Hans Petter Ødegård sier de nå skal gå igjennom saken for å unngå at dette skjer igjen.

- Jeg vil jo først beklage veldig denne angsten og uvissheten som moren ble sittende med disse timene på natten. Vi er jo her for å ta vekk angst og uvisshet, så dette beklager vi sterkt. Det er ikke vanlig å sende bevisstløse personer hjem.

Lindhjem synes det er utrolig at noe slikt kunne skje.

- Hva tenkte de? Hva tenkte de i den ambulansen? Det er helt hårreisende. Og jeg håper ingen får oppleve dette her igjen, sier moren.

Jevnlige klager

Spesialkonsulent i Helse og Sosialombudet, Pål Arne Edvinsen, sier det beklageligvis ikke er noe unikt tilfelle.

- Det er en alvorlig sak, og jenta har ikke, slik som vi ser det, fått god nok vurdering av helsepersonalet som har tatt hånd om henne. Men det er dessverre ikke et unikt tilfelle.

- Vi mottar jevnlig klager på AMK akuttmottak og legevakta i Oslo, fra pasienter som opplever at de ikke får den hjelpa de trenger. Og det bekymrer oss veldig, sier Edvinsen.