Hopp til innhold

Bare en av fire sushi-steder fikk bestått

Bare elleve av sushistedene Mattilsynet besøkte i Oslo hadde ingen eller bagatellmessige avvik.

Kniver brukt i sushiproduksjon

Disse knivene ble brukt til å skjære sushi-biter som du kanskje har spist.

Foto: Mattilsynet

3 sushi-restauranter ble stengt på stedet da Mattilsynet kom på inspeksjon i mars og april. 7 av 43 sushi-restauranter fikk hastevedtak om utbedringer.

Restaurantene hadde blant annet servert sushi der fisken ikke var frosset, det ble funnet kakerlakker i kjøkkenet og skitne kjøkkenbenker.

Mattilsynet sier at når de stenger restauranter på stedet er det fordi det er helsefarlige forhold.

– To av stedene hadde dårlig reinhold, og da er det svært dårlig renhold. På det tredje stedet fant vi kakerlakker på kjøkkenet, sier Marit Kolle, seksjonssjef for Mattilsynets distriktskontor i Oslo.

Kartet viser stedene mattilsynet kontrollerte

Les også: Her kan du se lese lista over stedene og hva mattilsynet fant

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Sushitilsynet» i nytt vindu

Alle de tre stedene som ble stengt er nå åpnet igjen. Kolle mener folk bør være bevisste på hvor de kjøper sushien sin. Det lønner seg å legge merke til hygienen ellers i lokalet, om det ser ut til at restauranten har orden i sakene sine.

– Dette er produkter som er kritisk viktig å ha en god hygiene når de tilberedes. Det er for mange avvik i bransjen, sier Marit Kolle.

Pizzakokken som ikke kunne sushi

Et av problemene med å spise rå fisk er at det kan være kveis i fiskekjøttet, og kveis er en parasitt som mennesker kan bli syke av. Derfor skal fisk som serveres rå være frosset først.

– All fisk som skal spises rå må fryses først, bortsett fra oppdrettslaks, der er ikke kveis noe problem, sier Marit Kolle.

Hun forteller at en av restaurantene som fikk pålegg om utbedringer, var en pizzarestaurant der pizzabakeren tok over lokalene og begynte med sushi.

– Vi skjønte at han ikke kunne så mye om sushi. Han visste ikke at fisken skulle fryses, han kjente ikke det, sier Marit Kolle.

– Hvorfor ble ikke stedet stengt?

– Nei, vi vurderte det ikke slik, han kunne jo rette det opp med en gang.

En av to daglig ledere på restauranten Illion på Brynseng forklarer at skiftlederen som hadde vakt den dagen Mattilsynet kom var ny og ikke kunne så mye om sushi.

– Vi hadde ikke fått orden på noe, det var en kassaperson uten så mye erfaring som var skiftleder. Kokken visste om det med frysing, men vi hadde ikke fått i gang rutinene siden det bare var to måneder siden vi startet, og så dukker Mattilsynet opp, sier Nguien, som bare vil at vi skal bruke etternavnet hans.

Nguien sier at de ikke hadde lest alle papirene de hadde om drift av sushi-restaurant, men at de snakket med venner om driften.

– Vi er flere venner som driver med sushi, og vi fikk usikre informasjoner fra dem om hvordan kveita skulle håndteres. Det var bare en fisk som vi ikke fryste. Nå er vi ganske klare for nytt besøk av Mattilsynet.

Sushi-kjøkkenbenk

Dette bildet er fra ett av stedene Mattilsynet har besøkt. På denne kjøkkenbenken har noen skåret sushi-biter som du kanskje har spist.

Foto: Mattilsynet
Skitten benk, skitne kluter

Skitten benk, skitne kluter møtte Mattilsynet på ett av stedene de besøkte.

Foto: Mattilsynet