Hopp til innhold

Må avvise barnefamilier i krise

Akutt mangel på overnattingsplasser for husløse i Oslo gjør at barnefamilier står uten tak over hodet.

Marcus Thranes hus

Marcus Thranes hus er et hospits på Torshov i Oslo. Da NRK besøkte hospitset i 2010 tok en av brukerne overdose. Tidligere kunne også barnefamilier overnatte på slike hospits.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Anne-Lise Kristensen

Helse- og sosialombud i Oslo, Anne-Lise Kristensen.

Foto: NRK
Anniken Hauglie

Sosialbyråd Anniken Hauglie (H).

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Tidligere hadde Oslo kommune en avtale om privat kriseovernatting for barnefamilier, men la ned ordningen fordi barn ikke har godt av å bo på hospits.

– Det er ingen som ønsker at barn skal bo på hopits, men da må de etablere andre tilbud, sier helse- og sosialombud i Oslo, Anne-Lise Kristensen.

Hun sier det er en akutt mangel på døgnovernattingsplasser for husløse, og at kommunen lukker øynene for at barn ikke har tak over hodet istedet for å gi dem den hjelpen de har krav på.

– Dette er en strutsepolitikk i Oslo kommune. Man må se i øynene at her er det barn uten tak over hodet, og de må vi hjelpe, sier Kristensen.

Har du opplevd å ikke få plass på akutt døgnovernatting i Oslo? Fortel din historie under artikkelen, eller tips NRK på epost: nett.ostland@nrk.no.

Må avvise folk i krise

Overnattingsstedene i Oslo som har avtale med kommunen, må hver dag avvise husløse fordi alle sengene er opptatt.

– Siden vi startet med døgnovernatting for Oslo kommune har vi opplevd en stor etterspørsel, større enn vi kan dekke, sier virksomhetsleder i Blå Kors bosenter Tormod Simonsen.

Daglig avviser Blå Kors mellom fem og ti personer som de ikke kan huse, fordi de allerede har fylt opp alle plassene.

Akutt behov

Kommunen innrømmer at det trengs flere kommunale boliger, men sier de har kapasitet ved både rustiltak og tiltak for barnefamilier.

– Men det er en særlig utfordring på høsten. Vi ser at det løser seg raskt for de fleste, men vi ser at noen bruker lengre tid på å komme seg inn i en bolig enn andre, sier sosialbyråd Anniken Hauglie (H).

Hauglie sier at byen har store utfordringer med å gi hjelp til dem som ikke selv greier å skaffe seg tak over hodet.

Kommunens ansvar

En rapport kommunerevisjonen la fram tidligere i år viser at stadig flere trenger kriseovernatting i hovedstaden. Blant disse er det 60 barn hvert år som er i akutt boligmangel.

Helse- og sosialombudet er svært bekymret over at kommunen ikke har opprettet flere boligtilbud, etter at avtalen om at barnefamilier kan bo på hospits ble sagt opp.

– Man har ikke opprettet flere tilbud, bare sagt at barn ikke skal bo på hospits. Vi ser ukentlig at barnefamilier på vårt kontor melder behov for akutt døgnovernatting, sier Anne-Lise Kristiensen.

Blå Kors er et av tre private overnattingssteder som kommunen har avtale om å bruke. Det er sosialtjenesten i bydelen som har plikt til å skaffe folk tak over hodet.

– Jeg må understreke at dette ikke er noe kommunen kan velge om de vil ha på plass eller ikke. De har en helt klar hjelpeplikt ifølge lovverket og må ha et tilbud til folk som står uten tak over hodet.