Hopp til innhold

Krever akutt overnattingstilbud

Ungdom mellom 18 og 23 år, som sliter med rusproblemer eller av andre årsaker har et akutt behov for overnatting, får for dårlig tilbud i Oslo. Nå krever Ap og SV en bedre løsning.

Arbeiderpartiet og SV vil i kveldens møte i helse og sosialkomiteen be byråd Sylvi Listhaug finne bedre løsning for disse.

- Altfor dårlig tilbud

Marianne Borgen

Marianne Borgen

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

- Det har ikke vært satset på dette, og byråd Sylvi Listhaug erkjenner også i et notat til Helse- og sosialkomiteen, at dette er en gruppe som har et altfor dårlig tilbud og mangelfullt tilbud i dag. Hun mener at venner og familiemedlemmer da må bistå og sørge for at de får hjelp, sier Marianne Borgen (SV).

Hun er ikke fornøyd med Sylvi Listhaugs svar.

- Vi mener at dette er et for dårlig svar. En så stor by som Oslo må ha et tilbud også til ungdom som ikke har venner eller familie de kan være hos hvis det oppstår en akutt vanskelig situasjon grunnet rus, psykiatri eller voldsproblematikk, sier Borgen.

Når ungdom mellom 18 og 23 år får problemer, skal de slippe å bo sammen med voksne i hospits eller andre institusjoner. I Oslo har man hatt forskjellige tilbud for disse, som byråd for velferd og sosiale tjenester, Sylvia Listhaug (FrP), mener er gode nok løsninger.

- Døgnovernatting, pensjonat og hotell

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Foto: NRK

- De som ikke har et rusmisbruk kan bruke døgnovernattingssted med kvalitetsavtale. En kan tilby pensjonat eller hotell, det vil være opp til sosialtjenesten å vurdere, sier Listhaug.

Også for ungdom med rusproblem mener hun tilbudet er godt.

- Når det gjelder ungdom med rusproblem har vi et tilbud som heter Exit. Vi er også i ferd med å reåpne noen kriseplasser i Ungbo, som skal gå til denne gruppen. Vi har altså kriseplasser i Oslo allerede som er tiltenkt ungdom, sier Listhaug.

Les mer om Ungbo og Exit på Oslo kommunes hjemmesider.