Hopp til innhold

Født med lukket endetarm

Abid Q. Raja forteller om å starte livet uten endetarm, da han ranet en mann med en brostein og hvordan å knuse Carl I. Hagen i debatt.

Abid Q. Raja
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Det var en enorm stor sosial belastning å være født med lukket endetarm. Alle sykdommer som har med tiss, bæsj og promp å gjøre er jo stigmatiserende, selv i storsamfunnet. Tenk deg selv hvor belastende det var i et minoritetsmiljø, forteller Abid Q. Raja.

Hør Abid Q. Raja fortelle sin historie i Østlandssendingens "Lang lunsj":

Radiointervju med Abid Q. Raja


Ble født med lukket endetarm

Abid Q. Raja

Abid Q. Rajas debutbok 'Talsmann'

Foto: Tone Staude / NRK

Raja ble født uten en endetarm, en misdannelse som i følge ham har vært svært belastende.

- Jeg tror enkelte norsk-paksitanere falt for fristelsen å tenke "Foreldrene må jo ha gjort noe galt for at Gud skal straffe dem med et misdannet barn". Og slik følte nok foreldrene mine skyld for noe de ikke kunne noe for, forteller Raja.

Raja sier at han selv er et levende bevis for at misdannede barn kan nå toppen.

Ranet mann med brostein

Raja ble slått av sin far. Fysisk avstraffelse var ikke uvanlig for Rajas foreldregenerasjon. Raja valgte likevel å melde foreldrene til Barnevernet da han fikk nyss av sine norske venner at barn i Norge ikke skal bli slått.

Etter to uker hos Barnevernets begikk unge, ikke-kriminelle Raja et ransforsøk med to andre barnevernsbarn. Det endte med at Raja truet med å mose trynet til mannen med en brostein.

- Mannen var mye større enn oss og la ned begge kameratene mine. Da plukket jeg opp en brostein og truet mannen med den. Jeg skalv av redsel, forteller Raja.

I følge Raja trenger Barnevernet en reform fra topp til tå.

- Vi fikk ingen oppfølging. Det er en ekstrem situasjon når en ungdom som aldri har gjort noe kriminelt, ender opp med å forsøke å rane en person etter to uker hos Barnevernet, sier en opprørt Raja.

Debatt mot Carl I. Hagen

Raja er kjent som en aktiv røst i samfunnsdebatten. Det hele startet for snart 10 år siden, da Raja fikk mast seg inn i debattprogrammet til Per Ståle Lønning på TV2. Der møtte Raja Carl I. Hagen, hvor Raja beskyldte Hagen for å fremme fremmedhat og rasisme hos det norske folk.

I kveld skal Raja og Hagen nok en gang møtes til debatt på Litteraturhuset kl 19.
- Alle som har lyst til å se meg knuse Hagen i en diskusjon, er hjertelig velkomne, forteller en selvsikker Raja.