Hopp til innhold

– Regn med uregelmessigheter resten av kvelden

Mange av kollektivtraséene er ikke fremkommelige ennå. Noen er også blokkert av lange køer, og flere vogntog sperrer fremdeles veiene.

Buss

I Oslo har noen busslinjer begynt å kjøre, og Ruter håper at busstrafikken kan gjenopptas gradvis utover kvelden. Mange av kollektivtraséene er fortsatt ikke fremkommelige eller er blokkert av lange køer.

Foto: Emilie Hellberg Saksæter / NRK

Torsdag morgen stoppet Ruter alle bussene i Oslo fordi det var uforsvarlig å kjøre på glatte og ustrødde veier. Rutetidene var det bare å glemme, opplyste selskapet.

Ved 19-tiden er en del busslinjer fremdeles innstilt, mens mange busslinjer også kjører som normalt. Passasjerer må regne med uregelmessigheter resten av kvelden, opplyser Ruter.

Selskapet forventer at store deler av trafikken skal gå tilnærmet som normalt i morgen tidlig.

Laster Twitter-innhold

Vevelstadveien

Det er fremdeles lange køer og problemer mange steder. Her fra Vevelstadveien på Langhus.

Foto: Marianne Ytre-Eide / NRK

Var forberedt

Bussene har helårsdekk og er i utgangspunktet godt skodd, men Ruter mener det er ekstreme kjøreforhold i dag slik at man må ta forholdsregler.

Hvor forberedt har man vært på dette snøfallet?

– Det vi får opplyst av dem som brøyter er at man startet allerede halv tre i natt med både salting og brøyting. Men da rushtrafikken kom i dag tidlig, ble både busser, brøytebiler og all annen trafikk stående i sammen kø, sier Sofie Brun, kommunikasjonsrådgiver i Ruter.

Dårlig informasjon

Brun innrømmer at det har vært komplisert å få ut riktig informasjon til passasjerene i dag.

Leserbilde av snøkaoset i Oslo 26. mars 2015.

Bussene har helårsdekk, men ikke alle har kjetting. Det ga store problemer på dagens føre i Oslo, slik som dette leserbildet viser.

Foto: Instagram.com/meumsen / Privat

– Det har vært veldig vanskelig å skaffe seg oversikt over situasjonen, og vi beklager veldig at informasjonen ikke har vært god nok. Vi klarer rett og slett ikke å rigge systemet vårt slik at det gir detaljert informasjon om hver buss.

Ruters egne sider meldes det om store forsinkelser over hele fjøla.

Ruter opplyser at reisegarantien gjelder i dag.

Taxiene tok ikke mot bestillinger

Det store snøfallet har skapt store utfordringer også for taxi-selskapene i Oslo-regionen.

Flere av de store drosjesentralene har måttet stenge for bestilling i perioder, på grunn av sprengt kapasitet.

Yousef Mohammed

– Det har vært kaos i dag. Jeg har hatt mye gjøre, og det har vært lange køer på taxiholdeplasser. I ti-tiden så jeg ikke en gang trikkeskinnene på Bislett. Det burde vært brøytet mye bedre. Det har vært veldig mange biler på veiene i dag, så jeg har måtte kjøre veldig forsiktig, sier taxisjåfør Yousef Mohammed.

Foto: Simon Solheim / NRK

– Dette er en svært uvanlig situasjon, men skyldes at hver enkelt tur har tatt så mye lenger tid enn vanlig, sier kommunikasjonsleder hos Oslo Taxi Maja Høgstad.

Erlend Eidsvoll, daglig leder for Norgestaxi i Oslo, sier det har vært rimelig kaotisk i dag.

– Vi har måttet stenge for bestillinger, spesielt elektroniske bestillinger. Dette fordi vi har prioritert pasient- og syketransport, framfor de vanlige bestillingene. Problemet er ikke først og fremst så mye snø, men at det har vært veldig glatt. Vi regner med at transporten fortsatt vil gå treigt ut over dagen.

– Forsvarlig å stanse

Etter det hovedverneombudet i Unibuss kjenner til, startet problemene med noen uhell ved Rosenholm på Søndre Nordstrand. Da valgte trafikkledelsen der å stoppe trafikken, så fulgte Alnabru og dermed resten av Oslo etter.

Som hovedverneombud stiller Terje Løkkevik seg bak avgjørelsen om å stoppe bussene.