Hopp til innhold

- Syke ansatte presses til å jobbe

Hotell- og restaurantansatte som jobber med å lage mat, presses til å jobbe selv om de er syke. Dermed kan de lett smitte gjestene.

Restaurantansatte

Ansatte i hotell- og restaurantbransjen presses til å gå på jobb - selv om de er syke. Det mener fagforeningen og arbeidstilsynet. Illustrasjonsfoto.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Mange syke ansatte i hotell- og restaurantbransjen presses til å gå på jobb.

Det bekrefter både fagforeningen og Arbeidstilsynet.

- Tvunget til å gå på jobb

Leder i Oslo og Akershus hotell og restaurantarbeiderforening, Jorid Tveita, tror tvang er utbredt.

- Det er et problem i bransjen, at ansatte blir tvunget til å komme på jobb når de ringer for å si at de er syke, sier hun til NRK Østlandssendingen.

Når jobben din er å lage mat er det ekstra viktig å være frisk selv. Det visste ettertrykkelig det store diaréutbruddet på Clarion hotell Gardermoen i september, hvor 192 gjester ble smittet av syke kjøkkenansatte.

Men selv om konsekvensene kan være store, mener Tveita at ledere ofte utøver press på syke ansatte.

- I mange tilfeller får de beskjed om å komme på jobb likevel eller de får kjeft eller beskjed om at andre ansatte får større belastninger hvis de ikke kommer på jobb. De kan få advarsler og mye rart, tror hun.

(Artikkelen fortsetter under avstemningen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

60 prosent hadde gått på jobb syke

I en undersøkelse fra 2006 sa over 60 prosent av alle arbeidstakere at de i løpet av siste året hadde gått på jobb syke. Rapporten, som er laget av Statens arbeidsmiljøinstitutt, viser også at over 70 prosent av de ansatte i hotell- og restaurantbransjen går på jobb med sykdom.

Overlege i Arbeidstilsynet, Ebba Wergeland, mener at det er en betydelig andel av norske arbeidstakere som går på jobb til tross for at de er syke:

- Det gjelder for eksempel folk som har så morsom jobb at de ikke vil holde seg borte. Men det som er problemet sett fra vår vinkel er de som føler seg presset til å gå på jobb fordi de har en arbeidsgiver som ikke godtar sykefravær.

Tilsynet ber flere ansatte si fra når lederne krever at de må på jobb syke - spesielt i bransjer hvor man arbeider med mat, helse eller sikkerhet.

- De syke blir sendt hjem

Ledelsen ved Clarion Hotell har fått seg en støkk etter diareutbruddet, der syke kjøkkenansatte smittet gjestene med diaré . Hotelldirektør Rajko Mink, avviser at de tvinger folk til å jobbe syke.

- De ansatte som er medelt oss om symptomer har blitt sendt hjem umiddelbart. Det har vi gode rutiner på - det er ingen tvil om det, sier hotelldirektøren til NRK Østlandssendingen.

- Men hvorfor ble de værende folk på jobb syke denne kvelden?

- Som sagt er det ikke alltid vi får beskjed om noen føler seg litt dårlig eller har vondt i mangen. Men vi har meget gode rutiner for dem som kommer å melde seg syk blir sendt hjem.