Hopp til innhold

- Sprekken er ikke langt unna

Myndighetene kaster bort flerfoldige millioner når de ikke klarer å gi rusmisbrukere et botilbud etter behandling, mener Rusmisbrukernes interesseorganisasjon. Geir Andersen er redd for å havne på gata igjen.

Geir Andersen

42 år gamle Geir Andersen er redd han vil havne på gata igjen om han ikke får botilbud.

Foto: Åsmund Hasli / NRK

En tidligere rusmisbruker risikerer å havne på kjøret igjen fordi han ikke får tak over hodet.

Klarer ikke skaffe boliger

- Jeg har søkt tre ganger, og fått avslag tre ganger, sier Geir Andersen til NRK Østlandssendingen.

42-åringen har vært igjennom et rehabiliteringsprogram og er klar for å starte et nytt liv, men bydel Alna klarer ikke å skaffe kommunale boliger til alle som trenger det.

- Jeg frykter jo at jeg havner på gata igjen, den sprekken er ikke langt unna, forteller han.

- Fører bare én vei

Rusmisbrukernes interesseorganisasjon bekrefter at flere narkomane sprekker fordi de ikke får kommunal leilighet etter endt rehabilitering.

- Konsekvensene er jo at man da må bo sammen med aktive rusmisbrukere i de hospits-lignende kommunale boligene som fører bare én vei, og det er tilbake til et liv bestående av rus, sier leder i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon Jon Storaas.

Heroinsprøyte

Rusmisbrukernes interesseorganisasjon frykter at rusmisbrukere havner på kjøret igjen fordi de ikke får bolig etter rehabilitering.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

- Kjempeparadoks

- De har kostet på meg en halv million kroner, allikevel så står jeg her i dag uten bopel og under fare for at alt sammen faller i grus, sier 42-åringen fortvilet.

- Det er faktisk et kjempeparadoks at man går fra en behandlingssituasjon i spesialisthelsetjenesten også kommer man tilbake til kommunen uten at de har gode oppfølgingstilbud. Det handler om å investere i mennesker, og man vil spare mye penger på sikt hvis man er villig til å gjøre det, sier Storaas.

- For få boliger og liten utflytting

Avdelingssjef i Alna Bydel, Bjørg Torill Madsen, sier det er en frustrerende situasjon.

- Bydel Alna har for få kommunale boliger i forhold til det behovet som er i befolkningen. Spesielt sliter vi med å skaffe små leiligheter, og boliger til store barnefamilier. De kommunale boligene vi har er det liten utflytting fra, slik at det er få boliger som blir ledige.