Hopp til innhold

- Hun bør vurdere sin stilling

Liv Løberg er leder for kontrollutvalget i hjemkommunen Vestby. Nå ber ordføreren henne vurdere sin stilling på bakgrunn av avsløringene om CV-juks.

Liv Løberg
Foto: Halvorsen, Kjersti / SCANPIX

Fremskrittspartipolitiker Liv Løberg får trolig ikke fortsette som leder av kontrollutvalget i Vestby etter avsløringene om CV-juks.

Løberg sa opp stillingen hun har hatt som administrasjonssjef ved Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell, etter å ha innrømmet forfalskning av studiepapirer.

- Bør vurdere sin stilling

Ordfører i Vestby, John Ødbehr, sier avsløringen først og fremst er en personlig tragediene for Løberg og familien, men innrømmer at den også reiser spørsmål ved hennes rolle som politiker i hjemkommunen:

- Når det gjelder hennes virke som lokalpolitiker i Vestby, så vil jo hennes politiske verv være noe hun selv må ta stilling til. Unntatt er dette vervet som leder av kontrollkomitèen. Når det gjelder dette tunge vervet så vil vi vente til alle fakta er på bordet, men jeg regner med at Liv Løberg vil ta den riktige avgjørelsen her, sier Ødbehr til NRK.

- Den riktige avgjørelsen vil være å trekke seg?

- Den riktige avgjørelsen her vil sannsynligvis være å i hvertfall vurdere sin stilling i forhold til kontrollutvalget, sier Ødbehr.

- Meget alvorlig

Nyheten om Løbergs CV-juks har slått ned som en bombe også i lokal -og fylkespolitikken hvor vestbykvinnen har flere verv.

LES: Har hatt mange toppjobber

Liv Løberg som var sjef for det statlige kontoret som skal passe på at helsepersonell har papirene i orden, skal selv ha bløffet om hva slags utdannelse hun har.

Via sin advokat skal hun overfor VG ha innrømmet å ha forfalsket dokumenter fra eliteuniversitetet, London School of economics, Queen Mary College, og Handelshøyskolen i Bergen.

- Det at hun har forfalsket dokumenter fra University of London, ser jeg på som meget alvorlig, sier Prorektor ved Handelshøgskolen Gunnar E. Christensen.

LES: Kan få fengselsstraff

- Sjokkert og lei meg

Helsedirektoratet forbereder nå anmeldelse av den 60 år gamle kvinnen.

Samtidig som hun forlot stillingen som administrasjonssjef, varslet hun kolleger i det politiske miljøet om det hun har gjort.

Fylkesleder i Frp Kari Kjønaas Kjos er både sjokkert og lei seg over det hun fikk høre:

- Hun fortalte at hun hadde jukset med noen av papirene, og at hun hadde sagt opp jobben sin nå. Hun ville at jeg skulle vite om det, slik at jeg var forberedt, sier Kjos.

Liv Løberg sitter i fylkestinget i Akershus for fremskrittspartiet, og er samtidig kommunestyremedlem og leder av kontrollutvalget i Vestby.

Hvilke følger avsløringen får for hennes politiske virke er uvisst.
Eksklusjon er foreløpig ikke noe tema sier Kjos, som tror det vil bli vanskelig for Løberg å vinne tilliten tilbake:

- Det er en veldig alvorlig sak, det tror jeg veldig mange vil synes. Da er det vanskelig å få tillit igjen, sier hun til NRK.

- Et verv som krever tillit

I kommunepolitikken i Vestby har Frps gruppeleder uttalt at det ikke er naturlig at Løberg lenger fortsetter som leder av kommunens kontrollutvalg.

Det vervet krever tillit både blant folket og de folkevalgte, sier Trygve Thorsen til Østlandets blad. Også ordføreren mener denne posisjonen er spesiell:

- Kontrollutvalget er et organ som skal passe på at tingene går rett for seg. De skal gå igjennom både driften og det vi politikere gjør, så derfor er det et verv som krever full tillit både fra politikere, innbyggere og administrasjon, sier han.

LES: - Norske bedrifter er for naive