Hopp til innhold

– Én telefon kunne avslørt henne

Norge er dårligst i Europa på å bakgrunnssjekke jobbsøkere. En telefon til London School of Economics kunne avslørt Liv Løbergs CV-juks.

Liv Løberg

Liv Løberg trakk seg i går som administrasjonssjef i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell. Hun innrømmer å ha forfalsket studiebevis og pyntet på CV-en.

Foto: Halvorsen, Kjersti / SCANPIX

Administrasjonssjef Liv Løberg i Statens Autorisasjonskontor lurte alle da hun forfalsket vitnemål og pyntet på CV-en sin.

Selv ikke hodejegerfirmaet Management Synergy som anbefalte henne for toppjobben, klarte å gjennomskue den angivelige siviløkonomen.

Firmaet mente at Løberg var en «soleklar kandidat i den videre prosessen».

Lett å sjekke

Hadde de derimot tatt seg bryet med å ringe skolene Løberg hevdet hun hadde gått på, kunne svindelen raskt blitt avslørt.

NRK har i dag vært kontakt med London School of Economics, en av skolene Løberg har forfalsket vitnemålet fra. De opplyser at de kan svare raskt på slike forespørsler.

Robert Leite jobber med bakgrunnssjekk av arbeidssøkere i selskapet Meditor Search. Han bekrefter at det er en enkel sak å gå tilbake til kildene for å få avklart om opplysningene stemmer eller ei.

– Det er som regel en enkel prosedyre, sier Leite til NRK.

7 av 10 sjekker ikke

Leite mener Norge ligger langt bak når det gjelder å forsikre seg om at arbeidssøkere og kandidater til toppjobber har rent mel i posen.

– Vi ble kåret til de mest naive i en undersøkelse i Europa i fjor høst. Jeg tror det offentlige har færre midler og mindre forståelse for behovet for bakgrunnssjekk enn det private selskaper har, tror Leite.

Næringslivets sikkerhetsorganisasjon gjorde i 2007 en annen undersøkelse som viste at 70 prosent av norske bedrifter ikke sjekket bakgrunnen på folkene de ansatte.

Fortsatt nytt

Leite sier de merker at bakgrunnssjekk fortsatt er ganske nytt her til lands. Mange av kandidatene hans selskap går nærmere etter i sømmene har allerede vært gjennom tilsvarende prosesser i utlandet.

– Vi mener det er like viktig med bakgrunssjekk som et jobbintervju. Både for å få klarhet i om det som står i CV-en er sant, men også for å avklare eventuelle misforståelser, sier Leite.

NRK har forsøkt å få Management Synergy, selskapet som anbefalte Løberg for jobben, i tale i dag.

– Vi har taushetsplikt overfor kundene våre, og henviser derfor til oppdragsgiveren som er Statens autorisasjonskontor for helsetjenester, sier Christian Grytnes i selskapet.

AKTUELT NÅ