Hopp til innhold

- En varslet katastrofe

Oslo kommune var inkompetente og visste det selv, men gjorde ikke noe med det før det var for sent.
Det er hovedkonklusjonen til Kommunerevisjonen etter Holmenkoll-sprekken på 600 millioner kroner.

Byggingen av Holmenkollen går sakte men sikkert framover
Foto: Josefsen, Jon-Michael / SCANPIX

Dette er en beretning om en varslet katastrofe, mener Knut Even Lindsjørn (SV).

Knut Even Lindsjørn

Knut Even Lindsjørn

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Det vitner om en kommune som systematisk har bygget ned egenkompetansen i kommunen. H og FrP s politikk har vært feilslått, tordner Lindsjørn, før han slår fast at: - Denne rapporten forteller veldig tydelig at kommunen verken har hatt kapasitet eller kompetanse til å håndtere Holmenkollen-prosjektet.

Kommunerevisjonen sier ikke bare at tidligere byrådsavdeling for næring og idrett og Idrettsetaten har vært inkompetente; i den knusende rapporten slås det også fast at det ikke har skortet på advarsler.

Nei til mer kompetanse?

Lindsjørn sitter igjen med spørsmålet: - Hvem har sagt nei til å tilføre Holmenkollprosjektet mer kompetanse? Det er jo dette som har gjort at dette har gått så galt.

Tidligere byråd Anette Wiig Bryn ropte også på ett tidspunkt varsko, ifølge rapporten, men ble ikke hørt av sin overordnede, daværende byrådsleder Erling Lae.

I forbindelse med opprettelsen av Idrettsetaten 1. april 2008 ba Wiig Bryn om 10 nye stillinger. De skulle blant annet styrke etatens evne til å gjennomføre store investeringsprosjekter.

I et internt byrådsnotat ble det gitt uttrykk for at det kunne gå galt hvis etaten ikke fikk den etterspurte kompetansen, men det fikk den altså ikke.

Kommunerevisjonen har også merket seg at sentrale aktører i intervjuer sier at administrasjonen i byrådsavdelingen og Idrettsetaten gjentatte ganger i budsjettprosessene har spilt inn behov for å styrke sine organisasjoner.

Kommunerevisjonens Holmenkollrapport

- Det er selvfølgelig veldig alvorlig. Tidligere har Erling Lae nektet SV innsyn. Nå åpner Anette Wiig Bryn dette opp igjen. Hun fritar på mange måter seg selv for ansvaret, men skyver det videre oppover til tidligere byrådsleder Erling Lae og nåværende byråd Stian Berger Røsland., sier Lindsjørn.

Ansvaret er pulverisert

Erling Lae vil i dag ikke kommentere saken fordi han ikke lenger har en formell rolle i den. Byrådsleder Stian Berger Røsland, som den gang var finansbyråd, viser til at spørsmålet om flere stillinger ikke ble håndtert av ham, men av byrådsleders avdeling.

Toppbyråkraten i byrådsleders avdeling, kommunaldirektør Nils Holm, uttaler seg av prinsipp ikke om interne avveininger i byrådet.

Kunne sprekken vært unngått?

Det store spørsmålet er om den gigantiske kostnadssprekken kunne vært unngått.

Anette Wiig Bryn

Anette Wiig Bryn

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Nei, mente Anette Wiig Bryn da hun for første gang etter avgangen lot seg intervjue i Østlandssendingen i går: - Nå er det sånn at dette anlegget hadde blitt så dyrt uansett, så det er ikke sånn at penger har gått til spille her. Problemet er at vi ikke har visst hva det ville koste. Det har kostet 1, 8 milliarder hele tiden, problemet er at vi ikke har visst det .

Den fremstillingen er SVs Knut Even Lindsjørn uenig i:
- Det er helt åpenbart at dersom kommunen hadde hatt kompetanse nok til å håndtere dette kompliserte prosjektet på et tidlig stadium. Bestillingene ville vært bedre, vi ville hatt en byggekomité på plass, vi ville hatt en langt bedre prosjektering. Det ville fått ned kostnadene, det er vanskelig å si hvor mye, men det ville fått ned kostnadene.

SV har nå bedt om innsyn i de interne dokumentene som omhandler kompetanseproblematikken.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo