Weng om sneglefarten: – Litt stusselig

VAL SENALES (NRK): Heidi Weng er spådd å få sitt virkelig store gjennombrudd vinter, men på 3000 meters høyde må hun se den ene løper etter den andre gå forbi henne.

Alle går sakte på ski under høydetrening i Val Senales, men Heidi Weng går saktest av alle.

VIDEO: Se Heidi Weng trene i bedagelig tempo i Val Senales tirsdag formiddag.

– Du må nesten spørre kroppen min om hvorfor det er sånn. Jeg går så fort jeg klarer, sier Heidi Weng.

Hun må smile litt når hun får spørsmål om treningene sine på breen i Val Senales, for Weng vet selv at hun skiller seg litt ut i løypa oppe på fjellet.

weng

TAR DET ROLIG: Heidi Weng kommer nok til å slå mange, og kanskje de fleste i vinter, selv om hun må ta det helt rolig i høyden.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

De fleste må gå rolig i den tynne lufta på over 3000 meters høyde, men Weng går rett og slett saktest av alle - og blir dermed forbigått av de fleste.

– Det er litt stusselig å være den som aldri klarer å ta igjen en eneste person her oppe, sier Weng lattermildt.

Hun ler av det hele, men at hun går så sakte kan faktisk si noe om hvorfor Weng har greid å bli en av verdens beste skiløpere.

Det viser nemlig hvor disiplinert hun er.

– Fryktelig disiplinert

Årsaken til «sneglefarten» er at Weng raskere enn de fleste andre får høy puls i høyden.

Der mange ville ha stresset for å prøve å ta igjen de andre, har hun lært seg å droppe stoltheten og heller sette ned farten slik at hun får trent med den pulsen hun skal ha.

– Jeg er bare den som får høy puls når vi går rolig, jeg. Jeg tåler heller ikke så godt å være i høyden, kanskje. Men jeg er sånn når jeg er hjemme også. Jeg får raskt utrolig høy puls, og jeg går bare etter pulsen. Men når vi går fort, som på intervaller, tar det lenger tid før pulsen blir for høy, forklarer hun.

Landslagstrener Egil Kristiansen roser Weng for at hun klarer å holde igjen.

– Vi har alltid sagt at vi kan ikke gå sakte nok her oppe. Man kan gå veldig sakte her og likevel gå fort i skirenn. Heidi er fryktelig disiplinert og veldig flink til å gjøre det som er rett for henne, sier han, og legger til:

– Det er nok tøft å bare tenke på seg selv på den måten, men jeg tror det er artigere å gå forbi folk i skirenn enn å gå forbi noen her på breen.

weng på breen

Weng og lagvenninnen Maiken Caspersen Falla på trening i Val Senales. Breen de trener på ligger på over 3000 meters høyde.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Skal slå dem til vinteren

For det er ingen grunn til bekymring. Det Weng kaller et slags fysisk fenomen hun har i høyden og på helt rolige turer, har ikke noe å si når hun skal gå konkurranser.

– Det er litt kjedelig å gå såpass rolig, men jeg føler at for hver dag her oppe så kan jeg gå litt fortere og litt bedre teknisk, sier hun.

– Hva tenker du når de andre går forbi deg?

– At når vinteren kommer skal jeg slå dem. He, he.

Siste nytt

 • NFF vil ta grep om fotballvald

  Noregs Fotballforbund (NFF) opnar for å senke lista for å melde valdsepisodar i fotballkampar og på trening. Generalsekretær Pål Bjerketvedt meiner dei ikkje har vore bevisste nok.

  – NFF skal som organisasjon politimelde saker om vald og trugslar der sakene er så alvorlege at dei i NFFs domsorgan vil bli behandla som straffesaker, seier Bjerketvedt.

  Kjøll, svendsen og Bjerketvedt
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Gjev pris til Hareide

  Åge Hareide er kåret til årets trener i Danmark. Det er andre året på rad Hareide vinner denne utmerkelsen. Den danske landslagssjefen var nominert sammen med blant andre København-trener Ståle Solbakken. Bakgrunnen for prisen er det danske landslagets fremragende prestasjoner, blant annet ved å kvalifisere seg til EM 2020.

  Åge Hareide med fotballmagasin frå 70-talet
  Foto: Harald Thingnes / NRK
 • Kristoff sykler Belgia-klassiker

  Alexander Kristoff åpner kommende helg klassikersesongen på belgisk jord. Med seg som hjelper får han Vegard Stake Laengen. UAE har bekreftet troppen til Omloop Het Nieuwsblad og Kuurne-Brussels-Kuurne på sine nettsider. De to belgiske rittene markerer hvert år starten på vårklassikerne. Det hele starter lørdag.

  Sykkel-VM landevei i Yorkshire 2019
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal