Hopp til innhold

Weng «takker» for svensk hjelp: – Kunne ha sovnet litt

Heidi Weng knuste konkurrentene opp «monsterbakken» og tok tredjeplassen i Tour de Ski-sammendraget. Natalja Neprjajeva vant «touren» sammenlagt.

VANT: Heidi Weng var storfornøyd etter å ha vunnet siste etappe av Tour de Ski.

Det lå lenge an til en spurtduell mellom Ebba Andersson og Heidi Weng på toppen av monsterbakken i Alpe Cermis, men Weng rykket ifra svensken og vant den siste etappen av Tour de Ski.

Seieren gjorde også at hun tok tredjeplassen i Tour de Ski-sammendraget.

– Jeg hadde ikke trodd dette på forhånd. Jeg hadde ingen forventninger i dag heller, og snøen var ekstremt tung her. Det var litt kaos, og jeg fant ut at det bare var å gå forbi og være først inn i bakken, sa Weng til NRK etter superløpet.

– Jeg var litt sliten i dag, men hodet ville, sier hun videre.

Cross-Country Skiing, Tour de Ski, day 8, Women's final climb

IMPONERTE: Heidi Weng tok tredjeplassen i sammendraget i Tour de Ski med etappetriumf tirsdag.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

– Kunne ha sovnet litt

Weng vant etappen foran Andersson, som blir nummer to i sammendraget. Weng slo svensken med syv sekunder etter en enorm sluttspurt et par hundre meter før mål.

– Det var godt hun var med, ellers er jeg redd jeg kunne sovnet litt, sier Weng og utdyper:

– Jeg kjente at Ebba fulgte meg da jeg rykket, og da ble løpet som jeg ville. Jeg dro i partiet hvor vi gikk rett frem, mens Ebba tok over i de krappe svingene.

Natalja Neprjajeva kom som nummer fire i mål og sikret sammenlagtseieren. Neprjajeva blir den første russiske kvinnen som vinner Tour de Ski sammenlagt.

– Det er en god dag for oss. Første seier sammenlagt for en russisk kvinne, så det er veldig bra, sa den russiske langrennsjefen, Markus Cramer, til NRK.

Italy Tour de Ski

DUELL: Heidi Weng og Ebba Andersson kjempet i tet under etappen.

Foto: Giovanni Auletta / AP

Storkjørte

Som vanlig ble Tour de Ski avsluttet opp alpinbakken Alpe Cermis. Heidi Weng var den best plasserte norske i sammendraget på en femteplass før start, og lå hele 1 minutt og 40 sekunder bak ledende Neprjajeva. Weng hadde likevel gode muligheter for pallplass. Opp til tredjeplassen og Kerttu Niskanen var det nemlig bare 21 sekunder.

Og Weng fikk en pangstart opp monsterbakken. Sammen med svenske Ebba Andersson, fikk de to flere sekunder på konkurrentene opp Alpe Cermis. Niskanen ble tidlig kjørt av, og tredjeplassen sto lenge mellom Weng og Krista Pärmäkoski, som var fjerdeplassert før start. Førsteplassen ble en kamp mellom Andersson og Neprjajeva.

Den norsk-svenske duoen fortsatte storkjøringen opp bakken og fikk en stor luke på resten, men mot slutten var Weng sterkest. Andersson tok andreplassen bak Weng, mens Neprjajeva fulgte like bak.

– Dette er jo en kjempeopptur for Weng, som slet i innledningen av sesongen, sa NRKs kommentator Jann Post etter løpet.

– Det er glimrende uttelling og et veldig godt gjennomført løp av Heidi Weng, fulgte NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn opp med.

– Det Heidi leverer her i Val di Fiemme er jo det vi vet ho står for. Det er veldig betryggende å se hun er der hun skal være, og da er hun en opplagt kandidat til medalje i OL, sa Norges langrennsjef Ole Morten Iversen etter rennslutt.

Svensk poengseier

Johanna Hagström vant poengkonkurransen sammenlagt da Jessie Diggins og Neprjajeva ikke klarte å ta nok poeng på den innlagte spurten etter 6,8 kilometer.

Tiril Udnes Weng ble nest beste norske og klarte en 13. plass på dagens etappe. Hun kom i mål nesten to minutter bak Weng. Sammenlagt betyr det at Udnes Weng blir nummer ti.

– Det er tungt, men jeg følte jeg klarte å finne en jevn flyt og da synes jeg egentlig det var tyngre å gå i går, sa Udnes Weng til NRK etter målgang.

Ragnhild Haga kom i mål på en 19. plass, 2 minutter og 15 sekunder bak Weng. Rett bak kom Silje Theodorsen og Anne Kjersti Kalvå i mål på 21. og 22. plass. Anna Svendsen fikk det en del tyngre, og var tredje siste som kom i mål på etappen.

– Det var tungt i dag. Jeg stressa litt, falt og brakk en stav så det var kaos. Til slutt var det bare å komme seg i mål, sa Haga til NRK etter rennet.

Siste nytt

 • TV 2: Søker om Mesterliga-finale på Ullevaal

  Oslo og Ullevaal Stadion kan bli stedet der Mesterliga-finalen for kvinner i 2026 eller 2027 kan finne sted.

  – Utviklingen i internasjonal kvinnefotball går rekordfort, og de beste lagene i Champions League spiller på et skyhøyt nivå. Champions League for kvinner har på rekordtid blitt stort sportslig, kommersielt og publikumsmessig, sier fotballpresident Lise Klaveness til TV 2.

  Nylig ble Norge droppet i samarbeidet med Danmark og Sverige til søknaden om felles EM for kvinner i 2029, men nå har altså Klaveness sett muligheter for å arrangere en Mesterliga-finale i stedet.

  – Det å få arrangere den største internasjonale klubbfinalen på norsk jord vil selvsagt gi en folkefest på Ullevaal stadion, og i Oslo by, men det viktigste er å stimulere enda flere norske jenter og klubber til å skape glede, drømmer og fellesskap, sier Lise Klaveness.

  Lise Klaveness
  Foto: NTB
 • Bekrefter hopplaget til Oberstdorf

  Norge sender Halvor Egner Granerud, Marius Lindvik, Johann André Forfang, Kristoffer Eriksen Sundal, Sindre Ulven Jørgensen og Robin Pedersen til verdenscuprennene i Oberstdorf.

  Det bekrefter Norges utstyrssjef Magnus Brevig til NRK.

  Laget er det samme som lå ute en liten stund tirsdag, men som senere ble fjernet fra Skiforbundets sider.

  De seks hopperne reiste til Tyskland onsdag, uten landslagstrener Alexander Stöckl eller sporssjef Clas Brede Bråthen.

  Granerud
  Foto: NTB
 • Ukrainsk fotball tar grep mot korrupsjon – skal løgnteste dommerne

  Ukrainas fotballdommere må framover svare på spørsmål og tåle en runde med løgndetektor før kamp.

  Ordningen ble tirsdag vedtatt av styret i landets fotballforbund. Løgntestene er obligatoriske og skal gjennomføres både i og utenfor sesong.

  Målet med det spesielle tiltaket er å bekjempe korrupsjonen som også preger fotballen i krigsherjede Ukraina. Det skjer under en måned etter at tidligere stjernespiss Andrej Sjevtsjenko ble valgt som ukrainsk fotballpresident.

  I tillegg innføres det et lotterisystem som skal avgjøre dommernes kampoppsett.

  Videre er det bestemt at tidligere proffdommer Katerina Monzul tar over som ukrainsk dommersjef.

  (©NTB)

  nLS1TRPd-5U
  Foto: MARKO DJURICA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal