NRK Meny
Normal

Trenernes vaner og uvaner på VM-benken

BLOGG: Noen drar seg i ansiktet, andre kjefter på fjerdedommeren. Tysklands Joachim Löw spiser buser. Slik takler VM-trenerne stresset på sidelinjen.

VM-trenernes vaner og uvaner

NERVØSE HANDLINGER: Trenerne i fotball-VM glemmer nok fort at de filmes gjennom hele kampen. I kampens hete utføres de merkeligste bevegelser for å roe nervene.

Foto: NRK

Hver eneste VM-kamp blir fulgt av 34 kameraer. Trettifire. To av disse er til enhver tid rettet mot trenerbenken til hvert av lagene.

På den måten kan TV-produsenter fange de artigste, morsomste, mest spektakulære øyeblikkene som skjer på trenerbenken i løpet av kampen.

Allerede har vi fått sett noen fantastiske klipp - for eksempel Mexicos trener Miguel Herrera som går bananas, eller nesten-fallet til den argentinske treneren Alejandro Sabella. Og IKKE MINST Joachim Löw som aldri blir lei av å spise sine egne busemenn.

Men hva gjør trenerne når det ikke scores mål? Hva gjør de ellers mens kampen pågår? Det er ingen tvil om at trenerne i VM har et enormt press på sine skuldre - spesielt trenerne for de største lagene: Brasil, Tyskland, Argentina og Nederland.

Som for eksempel Brasil-trener Luiz Felipe Scolari.

Leppeslikkeren

Den bartefjånge 65-åringen har svært mange ansiktsuttrykk. Trenerveteranen blir stadig oppgitt over sine egne spillere - altså de 11 han selv har valgt ut.

Scolari oppgitt
Foto: NRK

Men han har også slitt mye med en vrien glidelås under VM. Dette er et bare ett av mange tilfeller der Scolari har brukt flere minutter på å få igjen vindjakka før kamp.

Scolari vindjakke-problemer
Foto: NRK

Når stresset brer seg, bruker Scolari tunga til å roe nervene. Brasil-treneren bruker enhver mulighet til å fukte leppene og den kledelige barten (har noen sett hvordan han ser ut uten bart?).

Scolari
Foto: NRK

Busespiseren

Tyskland-trener Joachim Löw har allerede blitt verdenskjent for sin noe udelikate gullgraving med pekefingeren. Det begynte under fotball-VM i Sør-Afrika. TV-bilder av den tyske landslagssjefen som først pelte seg i nesa for så å putte nesegullet i munn, gikk verden rundt.

Man skulle tro at en mann som vet at han blir filmet under hver eneste fotballkamp, tar til fornuft og legger vekk spedbarn-vanene. Men neida. Joachim Löw er 54 år og spiser busemenn med jevne mellomrom fortsatt.

Dette er bare ett av flere busespise-tilfeller fra «J-Lö» i Brasil:

Joachim Löw
Foto: NRK

54-åringen har imidlertid flere merkverdige vaner på trenerbenken. Löw sier lite, går mye, og peker en hel del. Det er likevel tvilsomt hvor mye spillerne får ut av denne veivinga:

Joachim Löw
Foto: NRK

Tyskeren veksler mellom å sitte på benken, på gresset, og av og til setter han seg oppå stolryggen ved trenerbenken. Veldig engasjert her:

Joachim Löw
Foto: NRK

Ikke like engasjert her:

Joachim Löw
Foto: NRK

Og så en liten tur opp i neseboret igjen:

Joachim Löw
Foto: NRK

Vandreren

Argentina-trener Alejandro Sabella var for mange et ukjent blad før mesterskapet, men den 59 år gamle treneren har ledet Messi og vennene hans til semifinale for første gang på 24 år.

Sabella er kongen av «armene i kors»-posituren på sidelinjen:

Sabella
Foto: NRK

Og om spillerne løper langt, er ikke Sabella mye dårligere. Gjennom 90 minutter vandrer han frem og tilbake innenfor den oppmerkede trenersonen. Sabella har stort sett armene i kors gjennom hele kampen, og ser mye ned i bakken:

Alejandro Sabella
Foto: NRK

Sabella blir åpenbart sliten av all gåinga, og tar seg en pust i bakken med jevne mellomrom. Da gjerne i denne lekre hockey-posituren:

Sabella hviler
Foto: NRK

Sabella er ellers blant de mer engasjerte trenerne på sidelinjen. Både spillere, dommere og eget støtteapparat får høre det når 59-åringen blir hissig. Her ber han noen gjør noe annerledes:

Alejandro Sabella
Foto: NRK

Dommerkjefteren

Og hva med den genierklærte Nederland-treneren Louis van Gaal? Vel, stort sett bare sitter han der.

På plassen sin. Ser fotball.

Louis van Gaal
Foto: NRK

Nå og da skirbler han litt i mappa si:

Louis van Gaal
Foto: NRK

I dette lille klippet ser det faktisk ut som om han sitter og tegner en tilskuer på tribunen:

Louis van Gaal på trenerbenken mot Costa Rica.

Men av og til går det en kule varmt for van Gaal også. Istedenfor å kjefte på kampdommeren, lar han koket i topplokket gå utover den stakkars fjerdedommeren.

Louis van Gaal
Foto: NRK
van Gaal
Foto: NRK
Louis van Gaal på benken
Foto: NRK

Og ikke tro at van Gaal går av hengslene når Nederland vinner. Slik reagerte han da Nederland avanserte til semifinale etter kvartfinalethrilleren mot Costa Rica.

Tilmålt mengde applaus:

Louis van Gaal 3
Foto: NRK

Og så en stor og god klem til favorittspiller Robin van Persie:

Robin van Persie og Louis van Gaal
Foto: NRK

Siste nytt

 • Tok sin første seier

  Vålerenga tok sine første poeng i årets Toppserie da de slo Avaldsnes 3-0 borte. Marte Berget, Victoria Ludvigsen og Isabell Herlovsen scoret. – Det er ikke kult å være spiss og ha måltørke, så at det kommer i dag, betyr mye, sier Herlovsen til NRK.

  Fotball: Toppserien VIF-LSK (0-5)
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sterk sluttspurt i Arsenal-seier

  I det som var Arsenals første kamp etter at manager Arsène Wenger tidligere denne uken annonserte sin avgang ved sesongslutt ble det seier 4–1 over West Ham.

  Seieren satt imidlertid langt inne, men tre mål i de siste ti minuttene ga Arsenal-jubel.

  SOCCER-ENGLAND-ARS-WHU/
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters
 • Målløst for Hegerberg i semifinalen

  Ada Hegerberg hadde flere muligheter, men hverken Lyon eller Manchester City maktet å score i den første mesterligasemifinalen søndag.

  Kampen endte 0-0, og det er helt åpent før returoppgjøret i Frankrike neste helg.

   Ada Hegerberg
  Foto: Josep Lago / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Avaldsnes - Vålerenga
Sportssøndag: Toppserien, Avaldsnes - Vålerenga
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien: Vålerenga - Molde
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias