VM-klare Utlands snuoperasjon: Fra benkesliter til toppscorer

Lisa-Marie Karlseng Utland fortvilte over manglende spilletid i sin svenske klubb Rosengård i fjor. Men mindre enn tre uker før Norges åpningskamp i VM, er selvtilliten endelig tilbake.

DAMALLSVENSKAN LIMHAMN-ROSENGÅRD

SVEVER: Lisa-Marie Karlseng Utland er nærmest ustoppelig i svensk toppserie om dagen.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

26-åringen fra Mo i Rana smiler om kapp med maisola på Ullevål stadion, halvannen uke før avreise til Frankrike der VM i fotball spilles fra 7. juni til 7. juli.

Hun har riktignok et kutt og noen sting over det ene øyet, etter en duell i en seriekamp for en drøy uke siden, men det ser ikke ut til å prege humøret hennes.

– Det går hardt for seg i den svenske serien, sier hun og ler.

Seks mål på syv kamper

Det tøffe nivået i sveriges øverste liga håndterer hun godt. På syv kamper har Utland scoret seks mål, noe som gjør henne til delt toppscorer i Damallsvenskan sammen med Djurgårdens Mia Jalkerud.

– Det har gått mye bedre enn i fjor. Jeg har spilt mye og scoret litt mål, så det føles bra, forteller hun.

Rosengård ligger nå på andreplass i serien, ett poeng bak landslagsvenninne Vilde Bøe Risas Göteborg. Det skal den norske spissen ha mye av æren for.

Slik var det ikke i fjor, da hun spilte sin første sesong for den svenske toppklubben.

Da startet 26-åringen som oftest på benken og hun scoret kun tre mål på en hel sesong.

– Jeg tror man får respekt når man skal bytte miljø og når man kommer til en toppklubb i Sverige. Hun har brukt litt tid på å tilpasse seg og er jo en karakter som jobber veldig veldig hardt og nå har hun fått betalt for det, sier landslagssjef Martin Sjögren.

– Det virker som det er noe som har snudd. Jeg har kommet meg mer inn i spillet og det har blitt mer flyt, forklarer Utland.

jenter

NORSK TRIO: Landslagsspillerne Lisa-Marie Karlseng Utland (f.v.), Frida Maanum og Vilde Bøe Risa spiller alle i Damallsvenskan.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Erstatter Hegerberg på topp

Utland debuterte på landslaget allerede i 2015, men under EM for to år siden fikk hun nesten ikke spilletid. Under sommerens VM får hun trolig en langt mer sentral rolle, og blir en av spissene som skal erstatte Ada Hegerberg.

Sjögren har gitt Utland mye tillit i VM-kvalifiseringen og i oppkjøringen til VM, og nordlendingen står nå med tolv mål på 40 kamper for Norge. Proppfull av selvtillit og VM-klar kan det fort bli flere.

– Det er klart at man tar med seg mer selvtillit inn i mesterskapet med noen mål (i serien), så det er fint å ha med seg, sier 26-åringen.

Siste nytt

 • Kjetil Haug har signert for VIF

  Målvakt Kjetil Haug har teikna kontrakt med Vålerenga fram til juli 2022. 22-åring har vore på utlån ifrå Sogndal sidan april. Han har ei fortid i mellom annan Manchester City og Sarpsborg, og har 39 landskampar bak seg i aldersbestemte klassar.

  Kjetil Haug
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Gulbrandsen ferdig i Salzburg

  Fredrik Guldbransen har signert en treårskontrakt med den tyrkiske toppklubben Basaksehir og forlater dermed Red Bull Salzburg etter tre år. Gulbrandsen som har en fortid i Molde og Lillestrøm blir lagkamerat med Robinho og Adebayor i Istanbul-klubben.

  Europa League - Group Stage - Group B - Celtic v RB Salzburg
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • Ekstraordinært møte om VAR

  Det internasjonale fotballforbundet har innkalt til ekstraordinært møte om det omdiskuterte videodømmingsverktøyet VAR onsdag, skriver Aftonbladet. Det skjer dagen etter at VAR igjen stjal oppmerksomheten i Sveriges seier over Canada i fotball-VM.

  Stina Blackstenius og Kosovare Asllani
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal