Her sikrer Tora Berger seg VM-gullet

Tora Berger knuste konkurrentene både på standplass og i sporet da hun tok VM-gullet på 15-kilometeren i VM i skiskyting.

Video Tora Bergers siste skyting

Tora Bergers siste skyting

– Dette var artig, var den nøkterne Lesja-jentas første kommentar da det var helt klart at hun tok gullet.

Tora Berger startet med en bom på den første skytingen. Deretter ble det tre feilfrie serier, og det ga gull på 15-kilometeren i skiskytter-VM i Ruhpolding.

Avgjørelsen falt da sterkeste konkurrenten Marie Laurent Brunet bommet på det aller siste stående skuddet.

Shoppingtur uten shopping

– Jeg var fryktelig nerøvs, men var likevel roligere i dag. Jeg gjorde ikke noe spesielt for å senke spenningsnivået. Jeg var på en liten shoppingtur på mandag, men fant ikke noe å shoppe, sier Tora Berger.

Om den første skytinga der hun bommet på det tredje skuddet:

– Jeg hadde en bom til venstre, og skrudde et knepp. Da gikk det bra. På den tredje skytinga klusset jeg litt med magasinet, men det gikk jo bra, sa hun.

NRKs journalist chattet med leserne under løpet

Dombratsjvas rygg

– Jeg fikk en vanvittig god rygg, sa Berger til NRK rett etter målgang. Hun hadde følge av Daja Dombratsjeva i to runder.

– Hva føler du nå?

– Det er flere som skal i mål enda, vi får se hvordan det går.

– Det er ingen som tror deg, sa NRKs intervjuer Dag Erik Pedersen.

Det viste seg da også at ingen flere kunne true Tora Berger. Hun var 57 sekunder foran Brunet i mål, etter at hun nærmest fløy rundt banene i siste runden.

– Det går på rein glede når man har et slikt utgangspunkt, sier Berger.

Høy puls på Ola Lunde

NRKs kommentator Ola Lunde så tidlig at dette gikk mot et godt resultat.

– Jeg så på tredje skyting at dette var et toppløp, og da var jeg sikker på medalje. Og på den siste skytingen jobbet hun seg inn til fullt hus, da hadde jeg virkelig høy puls, sier Lunde.

Video: Se intervjuet med Tora Berger (artikkelen fortsetter)

Video Her går Tora Berger inn til gull

Her går Tora Berger inn til gull

Brunet-bom på siste skudd

Da Tora Berger smelte ned alle fem blinkene – hun nølte litt på det siste skuddet, men traff – blinket gullet i det fjerne. Og da Brunet bommet med sitt aller siste skudd, etter 19 strake treff, var det klart: VM-gullet gikk til Lesja. For plutselig var Brunet 37 sekunder bak Berger.

– Jeg er litt skuffet over det siste skuddet mitt. Det gikk rett og slett av litt for fort, sier Brunet til NRK. Hun fikk ett tilleggsminutt og var 57 sekunder bak Berger i mål.

– Men jeg gratulerer Tora, hun leverte en kjempeprestasjon. Jeg følte presset på siste skyting, sier Brunet, som lover å komme sterkt tilbake i resten av mesterskapet.

- Tora spesial i alle retninger

Olympiavinneren fra samme distanse i Vancouver gikk raskt også i sporet, og i mål var hun nesten et minutt foran Brunet. Svenske Helena Ekholm tok bronsen.

– Dette var Tora spesial i alle retninger, sa Liv Grete Poirée, som nesten var målløs etter Bergers prestasjon.

– Hele Norge gleder seg med Tora i dag, sa Synnøve Solemdal etter løpet. Selv endte hun langt nede på lista etter seks bom. – Det gjør ingenting så lenge vi har en verdensmester på laget.

– Hun er så kald i hodet, dette var en helt rå prestasjon, legger Solemdal til om dagens vinner.

Bak Tora Berger var det derimot tynt blant de norske. Fanny Welle-Strand Horn var nest beste norsk deltaker med 32.-plass. Med 4 bom var hun 5.27 bak Berger. Synnøve Solemdal ble nummer 37 med sine seks bom, 5.41, bak, og Elise Ringen som bommet 8 ganger, endte som nummer 66, slått med 8.29 av Berger.

De tyske hjemmefavorittene hadde heller ingen stor dag foran det entusiastiske publikummet i Ruhpolding. Andrea Henkel ble beste tysker helt nede på 19.-plass, tre plasser foran forhåndsfavoritt Magdalena Neuner. De fikk henholdsvis 4 og 6 tilleggsminutter.

Men dagen og gullet tilhørteTora Berger.

Se Toras 2. skyting:

Video Tora Bergers 2. skyting

Tora Bergers 2. skyting

Se Toras 3. skyting:

Video Tora Bergers 3. skyting

Tora Bergers 3. skyting

Video: Her faller avgjørelsen i Brunets siste serie (artikkelen fortsetter)

Video Brunet bommet på siste skuddet

Brunet bommet på siste skuddet

Berger lå på tredjeplass etter den andre skytingen, 38,2 bak franske Marie Laure Brunet. Etter den tredje hadde hun avansert til andreplass, 27,5 bak.

Siste nytt

 • NFF vil ta grep om fotballvald

  Noregs Fotballforbund (NFF) opnar for å senke lista for å melde valdsepisodar i fotballkampar og på trening. Generalsekretær Pål Bjerketvedt meiner dei ikkje har vore bevisste nok.

  – NFF skal som organisasjon politimelde saker om vald og trugslar der sakene er så alvorlege at dei i NFFs domsorgan vil bli behandla som straffesaker, seier Bjerketvedt.

  Kjøll, svendsen og Bjerketvedt
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Gjev pris til Hareide

  Åge Hareide er kåret til årets trener i Danmark. Det er andre året på rad Hareide vinner denne utmerkelsen. Den danske landslagssjefen var nominert sammen med blant andre København-trener Ståle Solbakken. Bakgrunnen for prisen er det danske landslagets fremragende prestasjoner, blant annet ved å kvalifisere seg til EM 2020.

  Åge Hareide med fotballmagasin frå 70-talet
  Foto: Harald Thingnes / NRK
 • Kristoff sykler Belgia-klassiker

  Alexander Kristoff åpner kommende helg klassikersesongen på belgisk jord. Med seg som hjelper får han Vegard Stake Laengen. UAE har bekreftet troppen til Omloop Het Nieuwsblad og Kuurne-Brussels-Kuurne på sine nettsider. De to belgiske rittene markerer hvert år starten på vårklassikerne. Det hele starter lørdag.

  Sykkel-VM landevei i Yorkshire 2019
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal