Her sikrer Tora Berger seg VM-gullet

Tora Berger knuste konkurrentene både på standplass og i sporet da hun tok VM-gullet på 15-kilometeren i VM i skiskyting.

Video Tora Bergers siste skyting

Tora Bergers siste skyting

– Dette var artig, var den nøkterne Lesja-jentas første kommentar da det var helt klart at hun tok gullet.

Tora Berger startet med en bom på den første skytingen. Deretter ble det tre feilfrie serier, og det ga gull på 15-kilometeren i skiskytter-VM i Ruhpolding.

Avgjørelsen falt da sterkeste konkurrenten Marie Laurent Brunet bommet på det aller siste stående skuddet.

Shoppingtur uten shopping

– Jeg var fryktelig nerøvs, men var likevel roligere i dag. Jeg gjorde ikke noe spesielt for å senke spenningsnivået. Jeg var på en liten shoppingtur på mandag, men fant ikke noe å shoppe, sier Tora Berger.

Om den første skytinga der hun bommet på det tredje skuddet:

– Jeg hadde en bom til venstre, og skrudde et knepp. Da gikk det bra. På den tredje skytinga klusset jeg litt med magasinet, men det gikk jo bra, sa hun.

NRKs journalist chattet med leserne under løpet

Dombratsjvas rygg

– Jeg fikk en vanvittig god rygg, sa Berger til NRK rett etter målgang. Hun hadde følge av Daja Dombratsjeva i to runder.

– Hva føler du nå?

– Det er flere som skal i mål enda, vi får se hvordan det går.

– Det er ingen som tror deg, sa NRKs intervjuer Dag Erik Pedersen.

Det viste seg da også at ingen flere kunne true Tora Berger. Hun var 57 sekunder foran Brunet i mål, etter at hun nærmest fløy rundt banene i siste runden.

– Det går på rein glede når man har et slikt utgangspunkt, sier Berger.

Høy puls på Ola Lunde

NRKs kommentator Ola Lunde så tidlig at dette gikk mot et godt resultat.

– Jeg så på tredje skyting at dette var et toppløp, og da var jeg sikker på medalje. Og på den siste skytingen jobbet hun seg inn til fullt hus, da hadde jeg virkelig høy puls, sier Lunde.

Video: Se intervjuet med Tora Berger (artikkelen fortsetter)

Video Her går Tora Berger inn til gull

Her går Tora Berger inn til gull

Brunet-bom på siste skudd

Da Tora Berger smelte ned alle fem blinkene – hun nølte litt på det siste skuddet, men traff – blinket gullet i det fjerne. Og da Brunet bommet med sitt aller siste skudd, etter 19 strake treff, var det klart: VM-gullet gikk til Lesja. For plutselig var Brunet 37 sekunder bak Berger.

– Jeg er litt skuffet over det siste skuddet mitt. Det gikk rett og slett av litt for fort, sier Brunet til NRK. Hun fikk ett tilleggsminutt og var 57 sekunder bak Berger i mål.

– Men jeg gratulerer Tora, hun leverte en kjempeprestasjon. Jeg følte presset på siste skyting, sier Brunet, som lover å komme sterkt tilbake i resten av mesterskapet.

- Tora spesial i alle retninger

Olympiavinneren fra samme distanse i Vancouver gikk raskt også i sporet, og i mål var hun nesten et minutt foran Brunet. Svenske Helena Ekholm tok bronsen.

– Dette var Tora spesial i alle retninger, sa Liv Grete Poirée, som nesten var målløs etter Bergers prestasjon.

– Hele Norge gleder seg med Tora i dag, sa Synnøve Solemdal etter løpet. Selv endte hun langt nede på lista etter seks bom. – Det gjør ingenting så lenge vi har en verdensmester på laget.

– Hun er så kald i hodet, dette var en helt rå prestasjon, legger Solemdal til om dagens vinner.

Bak Tora Berger var det derimot tynt blant de norske. Fanny Welle-Strand Horn var nest beste norsk deltaker med 32.-plass. Med 4 bom var hun 5.27 bak Berger. Synnøve Solemdal ble nummer 37 med sine seks bom, 5.41, bak, og Elise Ringen som bommet 8 ganger, endte som nummer 66, slått med 8.29 av Berger.

De tyske hjemmefavorittene hadde heller ingen stor dag foran det entusiastiske publikummet i Ruhpolding. Andrea Henkel ble beste tysker helt nede på 19.-plass, tre plasser foran forhåndsfavoritt Magdalena Neuner. De fikk henholdsvis 4 og 6 tilleggsminutter.

Men dagen og gullet tilhørteTora Berger.

Se Toras 2. skyting:

Video Tora Bergers 2. skyting

Tora Bergers 2. skyting

Se Toras 3. skyting:

Video Tora Bergers 3. skyting

Tora Bergers 3. skyting

Video: Her faller avgjørelsen i Brunets siste serie (artikkelen fortsetter)

Video Brunet bommet på siste skuddet

Brunet bommet på siste skuddet

Berger lå på tredjeplass etter den andre skytingen, 38,2 bak franske Marie Laure Brunet. Etter den tredje hadde hun avansert til andreplass, 27,5 bak.

Sportsnyheter

Britain Soccer Premier League

Lagkameraten beinet ballen i eget nett – Firmino holdt liv i Liverpool-håpet

Premier League-sesongen svinner hen, det samme så Liverpools drøm om mesterligaen neste år ut til å gjøre. Så leverte Roberto Firmino to uhyre viktige mål.

Siste nytt

 • 350.000 sier nei til OL

  Uroen rundt avviklingen av OL i Tokyo kommende sommer ser ikke ut til å ta en ende. Nå har 350.000 skrevet under i en kampanje for å stoppe lekene.

  Det er ventet at myndighetene i Japan utvider krisetilstanden i Tokyo fredag, kun ti uker før lekene skal starte.

  Det er tidligere kandidat for guvernør i Tokyo, Kenji Utsunomiya, som står bak underskriftskampanjen som hittil har samlet rundt 350.000 underskrifter.

  – Det er tid for å bestemme seg om vi skal prioritere liv eller OL, sier Utsunomiya.

  Virus Outbreak Japan Daily Life
  Foto: Eugene Hoshiko / AP
 • Mjelde håper på retur i september

  Maren Mjelde gjennomgikk en kneoperasjon i midten av mars. Hun håper å kunne spille kamper igjen for Chelsea i september.

  Landslagskapteinen håper fortsatt å være tilbake på fotballtrening i sommer.

  – Sommeren er jo lang. Jeg har hatt en ganske stor skade. Jeg har fått beskjed om at jeg har cirka fire måneder igjen før jeg kan spille. Det kan fort bli i september, men det er vanskelig å si akkurat når, sier Mjelde til NTB.

  I mars måtte hun opereres etter smellen hun pådro seg i FA-cupfinalen mot Bristol City. (NTB)

  Women's Super League - West Ham United v Chelsea
  Foto: John Sibley / Reuters
 • God avslutning reddet Ventura

  Norske Kristoffer Ventura avsluttet sterkt med sju slag under par på de siste seks hullene i PGA-turneringen natt til fredag.

  Det gjør at Ventura, som er nummer 278 på verdensrankingen, ligger på delt 19.-plass i PGA-turneringen AT & T Byron Nelson.

  PsmeBFap-e8
  Foto: Gerald Herbert / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal