– De tror de leker med lego

Den tidligere verdensmesteren Jacques Villeneuve (43) mener at formel 1 har blitt kjedelig og at reglene har ødelagt sporten.

Nico Rosberg og Villeneuve

Jacques Villeneuve (innfelt) er kritisk til dagens formel 1. Her representert ved Nico Rosberg som leder årets VM.

Foto: ALEXANDER KLEIN / Afp

– Reglene er for restriktive. Jeg har alltid sett på formel 1 som en ekstremsport, men det er det virkelig ikke lenger, sier Jacques Villeneuve til avisen Schwetzinger Zeitung.

Villeneuve vet hva han snakker om. Hans proffkarriere i formel 1 strekker seg fra 1996 til 2006 og han kjørte totalt 165 løp. Nå langer han ut mot den moderne formel 1-sporten.

– Sporten er ikke ren lenger på grunn av reglene. Alt har blitt for kunstig, sier 43-åringen i intervjuet gjengitt i danske Ekstra Bladet.

Han frykter for publikumsinteressen for sporten slik den har utviklet seg nå og at det ikke finnes de samme heltene som i gamle dager.

Schumacher og Villeneuve etter hverandre

Villeneuve ble verdensmester i formel 1 i 1997 etter en dramatisk sisterunde der han slo Michael Schumacher. Her ligger han bak Schumacher før siste runde.

Foto: STR / REUTERS

– Det er kjedelig

Jacques Villeneuve fra Canada vant selv elleve løp og jobber nå som ekspertkommentator for TV. Han mener at sporten ikke lenger like underholdende.

– Det er kjedelig og vi taper tilhengere. Man kan føle at noe mangler, sier han.

Noe av grunnen er reglene, men også det at det har blitt for enkelt for førerne ødelegger noe av sjarmen.

– Førerne må ikke lenger legge inn en innsats, sier den tidligere Williams-, BAR- og Sauber-føreren og fortsetter.

– Før pleide man å komme inn i formel 1 som kanskje en 20-åring, men man var allerede en mann. Nå får man inntrykket at de nye førerne synes kjøringen er som å leke med lego.

Villeneuve ble verdensmester i formel 1 i 1997 etter en dramatisk sisterunde der han slo Michael Schumacher i en ren duell – mann mot mann.

Villeneuve lå ett poeng bak Schumacher før siste runde og måtte slå ham. Det endte med et Villeneuve i et forsøk på å kjøre forbi tyskeren kom borti bilen og Schumacher kjørte ut og måtte bryte. Se den dramatiske avgjørelsen her.

Alonso i Legobil

Villeneuve mener man har inntrykket av at de nye førerne synes kjøringen er som å leke med lego. Her er Alonso på et sponsoroppdrag i en bil faktisk bygd av lego. Til informasjon så brukes denne ikke i løp.

Foto: Wong Maye-E / Ap

Kritiske til regelendringene

Før årets sesong ble det foretatt store regelendringer som gikk på blant annet motorstørrelse, utformingen av bilene, vektgrense, eksossystemet og girboksen.

Mange av sjefene for de ulike lagene var kritiske til endringene som ble implementert for å gjøre det mer underholdende og mer spennende.

Også førerne er kritiske til de nye motorene som har blitt introdusert. Den regjerende verdensmesteren Sebastian Vettel mener blant annet at motorlyden er helt feil.

– Den er dritt. Jeg sto ved pitveggen og der var det stillere enn i en bar. Jeg synes at formel 1 skal være spektakulært – og lyden er noe av det viktigste, sa Vettel i mars til Autosport.

Her kan du høre et klipp med lyd fra 2013 og 2014 for sammenligning.

I helgen kjøres Ungarns Grand Prix som er det ellevte løpet i sesongen.

Stillingen etter ti av 19 løp:

 • 1) Rosberg 190
 • 2) Hamilton 176
 • 3) Ricciardo 106
 • 4) Alonso 97
 • 5) Bottas 91
 • 6) Vettel 82

Siste nytt

 • Til semifinale for første gong

  Garbiñe Muguruza er klar for sin første semifinale i Australian Open etter 7-5, 6-3 over Anastasia Pavljutsjenkova.

  Den spanske 26-åringen er utanfor rangering i Australian Open, der ho aldri før har passert kvartfinalen. Men ho har tidlegare vunne French Open (2016) og Wimbledon (2017).

  I semifinalen møter ho Simona Halep, som knuste Anett Kontaveit med 6-1, 6-1 i løpet av berre 54 minutt.

  Halep tapte finalen i Australian Open for to år sidan. Ho vann French Open i 2018 og Wimbledon i fjor.

  Halep og Muguruza skal møtest i semifinalen natt til torsdag.

  Garbine Muguruza
  Foto: Lee Jin-man / AP
 • Nyland og Villa til Ligacup-finale

  Ørjan Nyland startet kampen for Aston Villa og tok virkelig sjansen med begge hender. Nordmannen leverte flere solide redninger og var en av banens beste i Ligacupens andre semifinale. Den første kampen endte 1-1 og det så lenge ut til at det ville bli resultatet i dag også. Men to minutter på overtid dukket Trézéguet opp og scoret 2-1-målet som sendte Villa til finalen.

  Carabao Cup - Semi Final - Second Leg - Aston Villa v Leicester City
  Foto: Andrew Yates / Reuters
 • Fjerde Schladming-seier

  Henrik Kristoffersen vinner altså sin fjerde seier i Schladming. Nordmannen kjørte imponerende i andreomgang der han ligger 33 hundredeler bak Alexis Pinturault ved andre mellomtid, etter å ha nesten kjørt ut. Derfra og inn er det Kristoffersen-show og til slutt kommer han inn 34 hundredeler foran franskmannen.

  Austria Alpine Skiing World Cup
  Foto: Pier Marco Tacca / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal