NRK-ekspert advarer etter VM-endringer: – De kan slå ut hverandre

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Sprintlandslagstrener Arild Monsen påpeker at nye starttidspunkt kan gi ulike forhold under VM-sprinten. Derfor åpner han nå for taktiske justeringer før gulljakten.

Iversen og Sundby

REAGERTE: Emil Iversen (t.v.) var veldig kritisk til VM-løypene, mens Martin Johnsrud Sundby ikke hadde særlig forståelse for misnøyen. Sistnevnte skal vel og merke ikke gå VM-sprinten.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

De lokale TV-rettighetshaverne stilte seg nemlig bak forslaget om å flytte de første VM-øvelsene i langrenn til tidligere på dagen.

Dermed starter sprintprologen torsdag klokken 09.00 istedenfor klokken 12.45. Samtidig starter finalene fra klokken 11.30, bekrefter Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– Nå får vi et tilfelle der det blir lett å være etterpåklok. Jeg skjønner jo opplegget, men fra da kvartfinalene starter klokken 11.30, så vil det bli dårligere og dårligere forhold utover. Da er dilemmaet om alle skal gå under dårlige eller raskere forhold. Nå blir det kanskje en miks, så kanskje vi får en situasjon der vi må velge tidlige kvartfinaler, sier Monsen til NRK.

NRK-ekspert Fredrik Aukland understreker at den økende varmen gjør det vanskeligere og vanskeligere å få god løpstid, og dermed blir det også vanskeligere å gå videre som «lucky loser».

Samtidig kan det bli veldig tøffe heat hvis storkanonene går for samme taktikk.

– De kan slå ut hverandre. Hvis alle tenker likt, så kan det bli vanskeligere. Her må du vurdere det ut fra prologen. Den taktiske beslutningen må avventes helt til de faktisk står og velger, sier Aukland.

Uenighet blant nasjonene

Renndirektør Pierre Mignerey forklarer at sprinten flyttes for å gi bedre forhold. Han påpeker at det er vanskeligere å salte løypene faste nok når løperne skal gå klassisk.

Samtidig kan han ikke garantere at startendringene gir full effekt.

– Vi er aldri sikre på at det blir 100 prosent suksessfullt. Men vi tror virkelig at dette er et riktig steg. På morgenen er forholdene mer stabile, og vi er trygge på at det blir bedre, sier Mignerey til NRK.

Før avgjørelsen falt cirka klokken 13.30 sa langrennssjef Espen Bjervig at han helst så at starttidspunktene ble stående.

Dermed var han uenig med blant andre Russland-sjef Markus Cramer og Storbritannia-sjef Jostein Vinjerui, som begge ønsket å flytte starttidspunktene.

Gradestokken og de løse snøforholdene ble nemlig umiddelbart et tema i VM-byen.

Cramer og Vinjerui mente at en tidligere start gir sikrere og mer rettferdige forhold.

– Det vil gjøre det mer rettferdig. For sprint er det ikke et stort problem, men senere blir det enda mer ulike forhold. Solen blir veldig sterk på ettermiddagen, sa Cramer til NRK.

Cramer

VIL HA ENDRINGER: Russlands landslagstrener Markus Cramer.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Forberedt seg på sukkerføret

Tirsdag formiddag diskutererte rettighetshaver Infront, Det internasjonale forbundet (FIS), den lokale arrangøren og lokale TV-rettighetshavere om de skulle flytte åpningsdistansene til tidligere på dagen.

Det såkalte sukkerføret gjør det ikke bare seigt og tungt å gå, men det blir også vanskeligere for løperne å holde seg på beina i utforbakkene:

Bjervig påpekte før endringene at et stort apparat har vært i sving – og er i sving – for å forberede seg best mulig til VM-sprinten.

– For oss er det viktig å vite når vi skal gå renn. Det har ganske mye å si for de 14 smørerne, og når vi skal trene og teste. Alt har vært timet opp mot starttidspunktene. Hvis det flyttes nå, er det greit å få avklart så raskt som mulig, så vi kan endre forberedelsene våre, sa Bjervig.

Det er Infront som tok initativet til flyttingen, og FIS stilte seg bak forslaget tirsdag morgen.

Tviler på stor effekt

På tirsdagens pressekonferanse fikk flere av de norske herresprinterne spørsmål om betydningen av en eventuell flytting.

Emil Iversen har allerede kalt løypene det verste han har vært borti, mens Erik Valnes mente det var bedre å avlyse sprinten enn å gå på slike forhold.

Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg og Iversen påpeker tirsdag at det trolig blir vått og løst føre uansett siden det ikke er meldt minusgrader om natta.

Iversen skulle gjerne hatt hardt og «vanlige» forhold, men han tror samtidig at føret kan være en fordel for de norske sprinterne, hvor flere er aktuelle for både tremila og femmila.

– Jeg er usikker på om det har noe å si. Hvis jeg får velge, så går jeg helst på vanlige, gode skiforhold. Men jeg kommer ikke skrikende hvis det er løst på torsdag. Hvis løpet blir flyttet, så… Det er lettere å gå på ski med faste forhold. Hvis jeg fikk velge, hadde jeg valgt det, sa Iversen før avgjørelsen.

Flyttes mange timer

Dette er nå de nye tidspunktene (tidligere tidspunkt i parantes):

Onsdag 24. februar:

 • 09.00 (12.30): Langrenn, kvalifisering, 5 kilometer intervallstart, friteknikk, kvinner.
 • 10.30 (14.30): Langrenn, kvalifisering menn, 10 kilometer intervallstart, friteknikk, menn.

Torsdag 25. februar:

 • 09.00 (12.45): Langrenn, prologer, sprint, klassisk teknikk.
 • 11.30 (15.15): Langrenn, finaler, sprint, klassisk teknikk.

Siste nytt

 • Til EM-semifinale

  Vladimir Vukicevic tok seg videre fra forsøksheatet på 60 meter hekk i friidretts-EM innendørs. Søndag løper han semifinale i polske Torun.

  29-åringen avanserte med tiden 7,78. Han var tredje raskest i det første heatet. Siden de fire beste var sikret å gå videre, slapp Vukicevic å vente på tider fra andre heat.

  Han har 7,69 som bestenotering på 60 meter hekk.

  Semifinale og finale står på søndagens EM-program. (NTB)

  AfMdgyMeK3M
  Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
 • Skuffende norsk slalåm-dag

  Det ble en skuffende norsk dag i slalåm, med kun Thea Louise Stjernesund fra start i andre omgang i Jasna. Hun kjørte til en 25.-plass, og det var kun én utøver som fullførte og hadde dårligere tid enn henne.

  Mikaela Shiffrin kjørte derimot mesterlig, og tok seieren foran Petra Vlhová.

  I første omgang stilte Kristin Lysdahl, Mina Fürst Holtmann og Kristina Riis-Johannessen, i tillegg til Stjernesund.

  VM i alpint 2021, Cortina
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Ingebrigtsen klar for ny EM-finale

  Jakob Ingebrigtsen løp inn til tredjeplass på 3000 meter forsøket i friidretts-EM innendørs lørdag formiddag. Ingebrigtsen ble nummer tre på tiden 7:49,52, som er ny personlig bestetid på distansen innendørs. Finalen løpes søndag kl. 17.52.

  Poland European Indoor Athletics Championships
  Foto: Darko Vojinovic / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal